Серед пріоритетів роботи Верховної Ради України на 2022 рік — посилення народовладдя, реформа СБУ, пенсійна реформа та містобудування. Яких змін чекати у 2022 році, розповів Голова парламенту України Руслан Стефанчук (на знімку).

«Ми чітко знаємо, куди рухатися далі, адже щороку маємо дороговказ — План законопроєктної роботи Верховної Ради України. Одним з основних пріоритетів у законодавчій роботі на 2022 рік стане посилення народовладдя, адже це основна передвиборча обіцянка Президента України Володимира Зеленського», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, орієнтовно 28 січня 2022 року Венеційська комісія планує надати попередній висновок щодо законопроєкту про місцевий референдум. «Вкрай важливо, щоби документ став взірцевим законом і дійсно ефективним механізмом реалізації прямої демократії на місцевому рівні. Очікую, що десь на початку наступної сесії ми зможемо розглянути цей документ на пленарному засіданні», — поінформував глава парламенту України.

Руслан Стефанчук повідомив, що паралельно напрацьовується ціла низка законопроєктів про народовладдя в інших сферах. Зокрема, про суд присяжних, про мирові суди, які вирішуватимуть незначні спори, про колективні позови.

«У пріоритеті завершити реформу містобудування. У її основу закладено три «кити» — цифровізація, децентралізація та відповідальність. Усі вони містяться в законопроєктах № 5655 та № 5877, які вже пройшли перше читання й у 2022 році повинні бути прийняті в цілому. Ми маємо назавжди ліквідувати підґрунтя корупції в будівельному секторі», — наголосив він.

Голова парламенту зазначив, що не менш важливо реформувати Службу безпеки України. «Це серйозне зобов’язання, яке залишилося в України перед міжнародними партнерами. І це зобов’язання має бути виконане вже на початку року. Тому що СБУ повинна виконувати тільки притаманні їй функції й не займатися питаннями економіки, тиском на бізнес тощо», — пояснив Руслан Стефанчук.

Крім того, за його словами, незабаром Верховна Рада приступить до пенсійної реформи.

«Наша ціль — забезпечити гідною пенсією кожного, хто сьогодні працює, а також сформувати великий ресурс для інвестицій. Для цього ми розглянемо законопроєкти щодо запровадження другого накопичувального рівня пенсійного забезпечення в країні», — сказав глава парламенту.

Також він зазначив, що необхідно завершити реформу децентралізації. «Для завершення процесу децентралізації необхідне внесення змін до Конституції України. У парламенті створена робоча група, яка працюватиме над удосконаленням конституційних засад здійснення місцевого самоврядування відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування. Завершення реформи децентралізації має підсилити гарантії спроможності громад і розв’язати ті проблеми, які турбують кожну людину», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України повідомив, що нині обговорюється та запроваджується концепція відкритості парламенту України. «Це має бути не закритий клуб, а відкритий законодавчий орган, де приймаються найважливіші рішення. Однією зі складових такої відкритості є зовнішня міжнародна відкритість. Уже у 2022 році на сайті парламенту України з’являться 181 автентично перекладений законодавчий акт англійською мовою. Це ті законодавчі акти, які необхідні для наших інвесторів», — пояснив він.

Руслан Стефанчук зауважив, що на порядку денному й питання технологічного оновлення зали Верховної Ради України. «Складно працювати на комп’ютерах 2002 року випуску. Безперечно, ми будемо з цим щось робити. Також хочемо технічно переобладнати залу засідань Верховної Ради, але розуміємо, що це можна зробити тільки під час тривалого канікулярного періоду», — наголосив Голова парламенту.

За його словами, у 2022 році парламент України також може повернутися до питання запровадження дистанційного голосування.

«Продовжуємо роботу над цим законопроєктом, адже нині не існує варіанта, щоб у разі небезпеки (пандемії, агресії РФ) негайно зібратися й ухвалити важливе для держави рішення. Саме тому вважаю, що такий важливий запобіжник, як дистанційне голосування, повинен бути у Верховній Раді України», — пояснив Руслан Стефанчук.
Новації торкнуться й сайту Верховної Ради, а також триває розробка додатку «Рада» для смартфонів.

«Окремо будемо працювати над створенням дослідницько-аналітичної служби, адже всі законопроєкти, які потрапляють до парламенту, мають бути максимально якісними», — наголосив Голова Верховної Ради.

Підсумовуючи, Руслан Стефанчук зауважив, що існує ще дуже багато планів, які потрібно втілити. «Парламент разом із Президентом та урядом України готові й надалі спільно працювати, щоби наша країна стала могутньою, заможною та незалежною державою злагоди та справедливості», — підкреслив він.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.