На фото: обурені жителі Лебедина прийшли до міськради.

Обрані до них депутати та очільники громад продовжують тягнути ковдру на себе, а відсутність стабільності заважає розвитку територій.

Круглий стіл не допоміг

Нещодавно голова Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький організував круглий стіл для міського голови Охтирки Павла Кузьменка та вісімнадцяти депутатів міськради, позаяк налагодити діалог самотужки сторони не зуміли. Під час зустрічі з керівником області депутати нарікали, що голова та члени міськвиконкому не співпрацюють із ними у розробці бюджету громади на 2022 рік та не хочуть звітувати, як розпорядились громадськими грошима у нинішньому році. Після більш як двогодинного спілкування П. Кузьменко пообіцяв: надалі збиратимуться разом із депутатами чи не щодня, щоб якісно обговорити ці питання.

Конфлікт у міськраді позначився на добробуті місцевих жителів. Уже пізніше, під час апаратної наради в облдержадміністрації 20 грудня, стало відомо: керівництво Охтирської ОТГ — чи не єдине в області, котре проігнорувало підписаний із урядом Меморандум про недопущення підвищення тарифів на опалення. У деяких містах Сумщини, зокрема, в Ромнах навіть знизили вартість послуги. Одне з комунальних підприємств цієї міськради зменшило суми у платіжках, виставлені за тепло, на 5 %, а інше — на 8,2 %. Ніби й небагато, але важливий сам факт: виявляється, за бажання навіть за нинішніх умов місцева влада може приймати рішення, приємні для людей.

Щодо Охтирки, то його мешканці незадоволені не лише дорогим теплом. Колишній міський голова, а нині депутат міськради Ігор Алексєєв дорікає Павлу Кузьменку за те, що нинішнього року в Охтирці практично згорнули капітальне будівництво. Планові надходження до міського бюджету перевиконані на 14 % — значить, грошей не бракує, але заплановані роботи обіцяють виконати лише на 30 %. «Такого ще ніколи не було! — констатує І. Алексєєв. — При всіх попередніх керівниках міста грошей, навпаки, не вистачало, але все заплановане виконували».

Сторони вдаються до радикальних дій

У Лебединській ОТГ конфлікт між міським головою Олександром Бакликовим та більшістю депутатського корпусу триває вже кілька місяців. Сторони вдавалися до радикальних дій, які в Охтирці, можливо, іще попереду. Наприкінці вересня 2021 року депутати відправили міського голову у відставку, але перед цим О. Бакликов відсторонив від займаної посади лідера своїх опонентів — секретаря міськради Дмитра Коваленка. Щодо нього нібито надійшла скарга від жителів одного із сіл-старостатів, тому необхідно провести службове розслідування.

Сторони звинувачують одна одну у порушенні законодавства та регламентних процедур, а міськрада вже три місяці фактично не працює та не приймає важливих для людей рішень. О. Бакликов видав чергове розпорядження про скликання сесії — вона мала відбутися 21 грудня, але депутати знову не прийшли на пленарне засідання. 

У Буринській ОТГ після виборів, на яких люди визначили міським головою підприємця Віктора Ладуху, політичні опоненти переможця більш ніж рік намагались довести у судах нелегітимність нового керівника. Скористалися юридичною зачіпкою: В. Ладуха після обрання із запізненням подав документи на реєстрацію. Пройшло кілька судових розглядів, аж поки Верховний Суд України не ухвалив остаточний вердикт: Віктор Ладуха переміг на виборах абсолютно законно. Проте на розвиток громади політична війна однозначно вплинула — звичайно ж, не в кращий бік. 22 грудня 2021 року, через чотирнадцять місяців після виборів, у Бурині продовжила роботу ще тільки перша сесія міськради восьмого скликання. В інших громадах за цей час відбулось не менше десятка сесій.

Вчаться на власних помилках

У Роменській громаді виник конфлікт між центром та околицями. До складу громади входить 74 села — найбільше в області, але наразі немає жодних гарантій, що все так і залишиться. Пустовійтівська сільрада позивається до Кабінету Міністрів України. У судовому позові вимагає скасувати урядове рішення від 12 червня 2020 року у частині, де до складу Роменської ОТГ приєднали Пустовійтівку, Бобрик, Біловоди, Заруддя, Перехрестівку та Погожу Криницю. У Пустовійтівці є люди, котрі хочуть зробити це село центром об’єднаної територіальної громади, а інші п’ять сіл приєднати як старостати. Голова Роменської ОТГ Олег Стогній вважає такий сценарій руйнуванням цілісності самодостатньої адміністративно-територіальної одиниці, після чого невідворотні нові вибори. Невідомо, хто на них виграє, але що пересічні жителі громади програють, це однозначно.

У попередньому скликанні найбільш запеклі політичні баталії місцевого штибу точилися на Сумщині у Конотопі та Глухові. І там, і там депутати відправляли міських голів у відставку, ті продовжували боротьбу у судах, а міста роками були змушені жити без бюджетів і вчасно профінансованих програм. Цього разу Конотоп і Глухів демонструють зразкову адміністративно-управлінську керованість, хоч у Глухові замість Мішеля Терещенка міським головою обрали Надію Вайло, а в Конотопі переобрали на новий термін Артема Семеніхіна. Мабуть, лідери і дійові особи територіальних громад мають набити власні гулі, а не дивитись на чужі, щоб із часом навчитися мистецтву політичних компромісів.

Сумська область.

Фото з сайту stopcor.org