Держстат порахував і оприлюднив цифри про те, як зростали доходи українців за останні роки... Щоправда, поки що за третій квартал минулого року. Отож, за даними статистичного відомства, заощадження українців збільшилися на 9,4 мільярда гривень.

Наявний дохід, тобто дохід з вирахуванням всіх податків, у третьому кварталі 2021-го становив 23 325 гривень на одну особу. Цей показник зріс на 6,8% порівняно з відповідним періодом попереднього року. Зростання прискорилося порівняно з другим кварталом на 5,6% і першим — на 1,0%.

Доходи населення, за даними Держстату, в третьому кварталі минулого року становили 1 221,8 мільярда гривень, а витрати — 1 212,4 мільярда гривень.

Про походження доходів. Зарплата становить 45,8% у структурі доходів українців. Соціальні виплати — 29,3%. Змішаний дохід — 22,7%. Дохід, отриманий від власності, — 2,2%.

Нагадаємо, згідно з даними Держстату, середня заробітна плата в Україні в листопаді минулого року становила
14 282 гривні.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль прогнозує, що наприкінці 2022 року середня зарплата в Україні перевищить 17,5 тисячі гривень.

Рівень мінімальної зарплати цьогоріч підніметься лише на 3% — до 6 700 гривень з
1 жовтня.

Тим часом українцям рекомендують відкладати на старість. На цьому наполягає міністр соціальної політики Марина Лазебна, про що повідомив урядовий портал.

«З огляду на демографію маємо розуміти, що без власних пенсійних накопичень гідних доходів у літньому віці не буде. Тому пенсійні накопичення мають стати модою, а потім — нормою. В тому числі, і пенсійні програми від роботодавця», — заявила посадовиця.

За словами Лазебної, підприємство без пенсійної програми має бути винятком, а не правилом.

Із понад 25 тисяч підприємств в Україні лише дві тисячі уклали пенсійні контракти на користь своїх працівників із недержавними пенсійними фондами, розповіла міністр.

«Людина, коли влаштовується на роботу, навіть не запитує, чи є пенсійна програма у роботодавця. На жодному сайті пошуку роботи немає такого поля в описі вакансій», — зазначила Лазебна.

І насамкінець. Міністерство аграрної політики та продовольства України оприлюднило перелік суб’єктів господарювання, які отримуватимуть пільговий газ. До нього потрапив і маслозавод у Яготині, про закриття якого було багато чуток. Йдеться також про виробників хліба, борошна, молочної продукції, олії, яєць та курятини.

Зазначимо, що підприємства-пільговики зможуть отримувати для своєї роботи природний газ внутрішнього видобутку з обмеженою націнкою 25%.

У повідомленні міністерства, зокрема, йдеться:

«Наказом від 5 січня 2022 року № 3 «Про затвердження переліку суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є, зокрема, виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значимість» затверджено відповідний список підприємств, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значимість: борошна пшеничного, молока пастеризованого, хліба житньо-пшеничного, яєць курячих, птиці (тушка куряча) та олії соняшникової.

Цей наказ дасть змогу виробникам не зупиняти виробництво та не підвищувати ціни на соціально важливі продукти...».

От тільки ціни, на жаль, не дочекалися чиновницьких розпоряджень, а вже помітно зросли.

Підсумовував Віктор БОНДАР.