Перебіг кампанії з вакцинації від COVID-19 засвідчив, що ситуація зі щепленнями в нашій країні складається не найкращим чином. Йдеться не лише про імунізацію від коронавірусу — деякі українці загалом не довіряють щепленням. Ця проблема опинилася в полі зору законотворців і вони відреагували, розробивши проект змін до закону про захист населення від інфекційних хвороб, які передбачають інформування про профілактичні щеплення та здійснення виплат лікарям за високі результати охоплення щепленнями (№ 6333). Системна проблема виникла в нас саме через низький рівень поінформованості населення про механізм дії щеплень та їх ефективність, переконані народні депутати. А низький рівень обізнаності, своєю чергою, є передумовою до легковірного сприйняття негативної недостовірної інформації про наслідки щеплень, яку періодично публікують у ЗМІ та соціальних мережах.

Наслідки маємо невтішні: рівень вакцинації від COVID-19 в Україні стабільно залишається найнижчим в Європі й одним із найнижчих у світі, в окремих регіонах відбуваються спалахи поліомієліту, а стабільно низький рівень вакцинації від кору спричиняє найвищі показники цього захворювання в нашій країні. Водночас, згідно з дослідженнями ЮНІСЕФ, великий вплив на рішення пацієнтів щодо вакцинації себе та своїх дітей мають їх педіатри та сімейні лікарі. Наприклад, опитування «Ставлення до вакцинації від COVID-19», проведене в березні 2021 року дослідницькою агенцією Info Sapiens за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), показало, що 64 відсотки українців загалом і 72 відсотки людей від 60 років дослухаються до порад сімейного лікаря, приймаючи рішення про щеплення. «Це демонструє необхідність залучення лікарів, що надають первинну медичну допомогу (лікарів загальної практики — сімейних лікарів, лікарів-педіатрів, лікарів-терапевтів) до кампанії інформування про ефективність профілактичних щеплень, зокрема щеплень від COVID-19», — наголошується в пояснювальній записці, яка супроводжує проект змін № 6333.

Отож народні депутати, а це представники різних фракцій та груп, пропонують встановити порядок та принципи проведення інформування про щеплення та чітко визначити показники охоплення пацієнтів вакцинацією. Якщо таких показників буде досягнуто, лікарі, котрі надають первинну медичну допомогу, отримають грошові виплати за ефективно проведене інформування своїх пацієнтів.

Зокрема, статтю 12 вже чинного закону про захист населення від інфекційних хвороб мають намір доповнити положенням, в якому йдеться про те, що лікар, який надає первинну медичну допомогу, має інформувати пацієнтів, з якими укладено декларацію, про ефективність та безпечність профілактичних щеплень, механізм їх дії, медичні протипоказання, можливі побічні реакції, наслідки відмови від профілактичного щеплення тощо.

«Інформування пацієнтів, з якими не укладено декларацію, та загальне інформування населення також здійснюється органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я через відповідний контакт-центр, — передбачається в проекті закону. — Інформування пацієнта здійснюється з дотриманням принципів достовірності, повноти, точності та доступності інформації, професійності та неупередженості особи, що здійснює інформування. Зміст та послідовність основних етапів інформування встановлюється органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я».

«Орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, проводить спеціальну підготовку, забезпечує належний професійний рівень осіб, що здійснюють інформування, організовує ознайомлення з нормативно-правовими актами щодо щеплення, здійснює нагляд, моніторинг та оцінку інформування, забезпечує необхідними матеріалами осіб, що здійснюють інформування, організовує та забезпечує проведення заходів безперервного професійного розвитку для лікарів щодо профілактичних щеплень, — йдеться у проекті закону. — У разі досягнення встановлених Кабінетом Міністрів України показників проведених профілактичних щеплень пацієнтів, з якими укладено декларацію, лікарю виплачуються відповідні одноразові додаткові грошові виплати у розмірі до 300 відсотків посадового окладу з урахуванням обов’язкових доплат та надбавок».

Передбачається, що реалізація закону не потребуватиме додаткових видатків з державного та місцевих бюджетів. Фінансувати додаткові виплати лікарям народні депутати пропонують за рахунок коштів, виділених на Програму медичних гарантій.

Прийняття змін створить правові передумови для проведення ефективної інформаційної кампанії щодо вакцинації. Це необхідно для підвищення рівня охоплення населення щепленнями і формування колективного імунітету до смертельно небезпечних хвороб, наголошують парламентарії. Нині законопроект № 6333 направлено на розгляд до профільного комітету.