Програма «Велика термомодернізація» має на меті зменшення втрати тепла та споживання газу, що допоможе знизити вартість комунальних послуг та зміцнити енергетичну незалежність України. Тому уряд підготував та подав до парламенту законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель» (№ 6485).

Загалом вартість термомодернізації усіх багатоповерхових будинків становить майже 300 мільярдів гривень, та оскільки сьогодні в Україні таких грошей немає, то, за словами глави держави, у найближчі три роки на цю програму планується спрямувати до 100 мільярдів гривень. Задля реалізації масштабної програми з утеплення багатоквартирних будинків уряд вже схвалив Національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року, а також розробив законопроект, який дозволить системно та оперативно розвивати програму термомодернізації.

«Термомодернізація будівель — це те, за що ніхто не брався останні 30 років, і ми це будемо виправляти», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, спрогнозувавши, що у 2022 році за рахунок бюджетних та кредитних коштів буде здійснено термомодернізацію 5 тисяч будинків.

Підготовка законопроекту № 6485 обумовлена тим, що, наприклад, Закон «Про Фонд енергоефективності» містить норми, які ускладнюють процедуру розробки та реалізації проектів термомодернізації, а Закон «Про енергетичну ефективність будівель» фактично унеможливлює реалізацію часткових проектів, адже досягнення визначених законодавством мінімальних вимог енергоефективності можливе лише за умови капітального ремонту. Водночас реалізація комплексних проектів у житловому та громадському секторах через їх складність та дороговартісність має одиничні випадки.

Тож законопроект передбачає внесення змін до низки законів, зокрема, «Про Фонд енергоефективності», «Про енергетичну ефективність будівель» та «Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної термомодернізації», які передбачають скорочення кількості процедур та часу їх здійснення в ході реалізації проектів із термомодернізації житлових будівель, а також визначає критерії для реалізації часткових проектів. При цьому термомодернізація будівлі не передбачає часткового утеплення фасаду та повинна мати системний характер, єдиний для всього будинку.

Передбачається, що державна підтримка енергоефективних заходів у будівлях здійснюватиметься шляхом бюджетних інвестиційних асигнувань, відшкодування відсотків за кредитами та/або частини суми кредиту, відшкодування частини вартості енергоефективних заходів у будівлях, впровадження стимулюючого тарифо- та ціноутворення на комунальні послуги та енергію.

Документ також визначає, що реклама об’єктів будівництва з метою продажу або найму (оренди) має містити інформацію про їхню енергоефективність.

З урахуванням того, що термомодернізація житла залежить від рішень співвласників багатоквартирних будинків, законопроектом також пропонується спростити порядок створення та функціонування ОССБ.

«Законопроект щодо комплексної термомодернізації будівель та Загальнодержавна цільова програма до 2030 року допоможуть ще більше активізувати цей процес по Україні», — вважає перший заступник міністра розвитку громад та територій Василь Лозинський.