Восени 1984-го група вінницьких і київських археологів натрапила на поховання вождя сарматів. У  кургані за селом Пороги, що поруч з Ямполем над Дністром. Уперше в Україні археологам вдалося виявити поховання сарматського царя.

Артефакти вразили кількістю і цінністю. Найбільшим за розмірами був меч, оздоблений золотом. У кургані була золота гривна, прикраса, яку носили на шиї. Із золота, бірюзи й емалі зроблено гарнітури парадного пояса і портупейного пояса.

Серед знахідок — золотий браслет, підвіски із золота і кольорового скла. Дуже гарне намисто із золота і скла, золоті оздоблення жіночого костюма, срібний кубок, люстерко.

Нині артефакти перебувають в обласному краєзнавчому музеї. Разом з іншими знахідками зі старовинних курганів вони є експонатами виставки «Прадавнє золото Поділля». Виставка побувала в низці країн.

Артефакти з кургану сарматського царя можуть стати справжніми туристичними магнітами для Ямполя. Про це йдеться у волонтерській ініціативі «Сарматське золото». Ямпільці планують показувати туристам копії знайдених на їхній території рідкісних виробів далекого минулого. Ініціювала проект директорка Ямпільського музею образотворчого мистецтва художниця Тетяна Поплінська. Частина копій уже виготовлена.

Волонтерська ініціатива «Сарматське золото» знайшла підтримку у рамках проекту «Наддністрянські палатари», що реалізується за допомогою Могилів-Подільської міської громади.

Вінницька область.