«Уряд продовжує рух у напрямі зменшення ролі держави в економіці. Минулого року було розблоковано велику приватизацію. Також ми відновили роботу номінаційного комітету. Ці важливі кроки дають нам змогу рухатися далі й істотно прискорити приватизацію та корпоратизацію у 2022 році», — зазначив Денис Шмигаль.

Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко повідомив, що у 2021 році надходження від приватизації державного майна становили 5,13 мільярда гривень. За його словами, дедалі більше учасників долучаються до аукціонів, що є свідченням зростання рівня довіри інвесторів до приватизаційних процесів. Дмитро Сенниченко зазначив, що згідно з планом на 2022 рік, приватизаційні надходження до держбюджету очікуються на рівні 8 мільярдів гривень.

Прем’єр-міністр дав завдання Міністерству економіки спільно з відповідальними відомствами підготувати перелік державного майна, що буде передано на приватизацію. Зокрема, цього року спробують продати Об’єднану гірничо-хімічну компанію (ОГХК), «Центренерго» та Одеський припортовий завод.

Учасники наради також обговорили впровадження корпоративної реформи. Глава уряду доручив Мінекономіки створити дорожню карту на 2022 рік із корпоратизації державних підприємств.

Про наміри провести цього року масштабну реформу публічної власності повідомляла Перший віце-прем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко. «У 2022-му ми маємо провести масштабну реформу публічної власності. На рівні міністерств залишиться не більш як 100 підприємств. Найбільші з них будуть підпорядковані Кабінету Міністрів», — зазначила вона, додавши, що також планується завершити розподіл держкомпаній на працюючі та непрацюючі. Працюючі, у своєю чергу, буде розділено на ті, що залишаться в державній власності, та на ті, які можуть бути продані. Стосовно непрацюючих компаній, то їх планується приватизувати або ліквідувати.

Зазначимо, що нині в Україні налічується 3,6 тисячі державних підприємств, які перебувають в управлінні різних міністерств.

Окремо прем’єр наголосив, що всі фінансові плани державних підприємств на 2022 рік мають бути затверджені впродовж місяця.

У нараді взяли участь Перший віце-прем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко, заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма, міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко та представники Міністерства фінансів.