Міністри закордонних справ Німеччини та України Анналена Бербок і Дмитро Кулеба.

Стоп-кадр з відеотрансляції на сторінці МЗС України в Фейсбуці.

Днями Україну відвідали міністри закордонних справ трьох впливових країн — Данії, Німеччини та Канади. Всі троє не приховують, що важливою складовою їхньої поїздки є підтвердження солідарності і підтримки України в контексті обстоювання суверенітету та територіальної цілісності в умовах російської агресії.

При цьому глава МЗС Данії Йеппе Кофод відвідав лінію розмежування в зоні проведення операції Об’єднаних сил, де особисто ознайомився з актуальною безпековою ситуацією, наслідками російської збройної агресії та практичними кроками, які український уряд здійснює задля покращення умов життя та підвищення безпеки для людей, які мешкають по обидва боки лінії розмежування.


Міністр закордонних справ Данії Йеппе Кофод (у центрі) на Донбасі.

Фото зі сторінки в Твіттері МЗС Данії.

У районі проведення ООС міністр закордонних справ Данії разом із делегацією побував на позиціях Збройних Сил України, де поспілкувався з військовослужбовцями підрозділів, які виконують бойові завдання в районі проведення операції Об’єднаних сил. Під час відвідання меморіалів загиблим воїнам в селищах Піски і Первомайське іноземні та українські дипломати вшанували пам’ять воїнів, які віддали своє життя за свободу та незалежність України, і поклали квіти до монументів, інформує наш власний кореспондент Владислав ЛЕОШКО.

Крім того, в ході цього візиту стало відомо, що Данія додатково виділить 22 мільйони євро на посилення сектору безпеки України. «Вдячний колезі та другу Йеппе Кофоду за його вчасний візит на Донбас, який свідчить про солідарність Данії з Україною на тлі неприйнятних погроз з боку Росії. Високо ціную рішення виділити додаткові 22 млн євро на посилення сектору безпеки України. Це вияв справжньої дружби», — написав Д. Кулеба у Твіттері.

А очільниця німецької дипломатії Анналена Бербок відвідала Київ напередодні візиту до Москви, де планує обговорити «довгий список конфліктних питань». Учора під час прес-конференції вона підкреслила, що її візит є свідченням того, що «ми не говоримо про Україну без України. Ми погоджуємо усі кроки — тому я тут». Глава німецького МЗС, згадуючи про високу концентрацію російських військ на кордоні з Україною, відзначила, що ситуація серйозна. Прориву під час минулотижневих переговорів з росіянам на високому рівні не відбулося. «Жодна країна не має права вказувати іншій, до яких союзів приєднуватися, якою дорогою йти», — заявила Анналена Бербок.

Згадуючи війну на Донбасі, вона відзначила необхідність імплементації Мінських домовленостей, а також закликала не забувати про цивільне населення, яке страждає через збройний конфлікт. Анналена Бербок під час прес-конференції анонсувала, що невдовзі разом із французьким колегою відвідає район проведення ООС.

Йшлося під час переговорів і про тимчасово окупований Крим. Дмитро Кулеба повідомив, що Німеччина погодилася стати одним із співлідерів Кримської платформи на напрямі політики невизнання. За його словами, це підтвердження лідерського підходу німецької дипломатії.

Водночас Анналена Бербок нагадала й про співпрацю у сфері «зелених технологій», у чому немає нічого дивного, адже на вибори до Бундестагу вона йшла як лідерка партії «Союз 90/Зелені». Зокрема, Анналена Бербок повідомила, що невдовзі в Україні відкриється Бюро водневих технологій, яке здійснюватиме спільні українсько-німецькі проекти в цій сфері.

17—18 січня з візитом в Україні перебуває міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі. Як інформує вітчизняне МЗС, глави української та канадської дипломатій проведуть переговори, ключовими темами яких очікувано стануть протидія російської агресії, консолідація подальших кроків зі стримування РФ, зміцнення безпекового сектору України. На момент верстки номера інформації про ці перемовини ще не надходило.

Крім того, вчора до Києва прибула делегація Конгресу США, щоб підтвердити двопартійну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України на тлі нарощення російських військ біля українських кордонів. Делегація на чолі з сенатором Робом Портманом і сенаторами Крісом Мерфі, Джин Шахін, Емі Клобучар, Річардом Блюменталем, Роджером Вікером уже зустрілась з Дмитром Кулебою.

Вл. інф.