На знімку: Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, керівник апарату Верховної Ради Вячеслав Штучний (у центрі) під час урочистого відкриття Програми стажування молоді в апараті Верховної Ради України.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко взяв участь в урочистому відкритті Програми стажування молоді в апараті Верховної Ради у 2022 році. «Найближчим часом ви будете нашими колегами, адже ми всі разом працюємо у Верховній Раді, — наголосив він, звертаючись до інтернів. — І хоча програма стажування проходитиме в апараті, упевнений, що серед вас є й ті, хто за кілька років уже зможе стати колегами у наступному скликанні».

«Пріоритет нашої політичної команди, якою я делегований у президію Верховної Ради, пріоритет Президента Володимира Зеленського — це створення умов для розвитку молоді, — зазначив Олександр Корнієнко. — Ми влада молоді. Це всі знають і розуміють. І, звісно, ми розуміємо, що серед багатьох проблем, які протягом останніх тридцяти років стояли перед молоддю, є проблема доступу до ресурсів, до кар’єрних можливостей і до тих самих соціальних ліфтів. Саме через те, що ці речі заблоковані, ваші однолітки шукають кращої долі не в Україні. Багато хто не повертається з навчання, багато хто їде після навчання. Ми робимо багато, щоб це змінити. Це стосується умов життя, інфраструктури, соціально-побутових можливостей. Ми працюємо над здешевленням іпотечних кредитів, над спортивними програмами, над програмами оздоровлення нації. Але працюємо й над збільшенням доступу молоді до кар’єрних можливостей. Зокрема, у сфері державної служби».

Програма стажування є вигідною для всіх сторін, переконаний Перший заступник глави парламенту. Адже навіть дуже стабільна система державного управління потребує оновлення і влиття нових кадрів.

За словами О. Корнієнка, система управління Верховної Ради, на відміну від всієї державної служби, чи не найбільше потребує стабільності. А тому нині ведеться робота над тим, щоб законодавство про парламентську службу, як окремий різновид державної служби, було прийнято найближчим часом. «Верховна Рада потребує підвищеної інституційної пам’яті, тому що тут пишуться закони, — акцентував О. Корнієнко. — Деякі з них, найбільш важливі, пишуться роками і скликаннями. Саме тому парламентська служба відрізняється від державної».

Перший заступник Голови Верховної Ради висловив особливу шану молодим людям за те, що вони обрали саме парламентський шлях розвитку. «Ви обрали непростий напрямок, — сказав він. — Адже нині є багато можливостей для тих, хто шукає місце в політиці чи державній службі. У нас зміцнюються органи місцевого самоврядування. Є різні реформаторські програми. Але те, що ви обираєте саме нашу інституцію, це справді заслуговує поваги».

Водночас О. Корнієнко зауважив, що цьогорічні стажери включаються в парламентські процеси у час, коли реформується й сама Верховна Рада. І запросив інтернів долучитися до цих реформ. «Парламент переживатиме непрості, але цікаві часи, — наголосив він. — Ми розуміємо, що самих себе реформувати найважче. І це будуть серйозні виклики й перед депутатським корпусом, і перед апаратом. Деякі реформи вже початі. Перші зміни вже можна побачити на телеканалі «Рада». Сподіваємося на покращення нашої комунікації загалом. Це має привести до збільшення довіри до парламенту. Над цим треба працювати. Це зона розвитку всіх, хто працює в Верховній Раді. І ваша відповідальність у цьому буде також. Сподіваюся колеги, з якими ви працюватимете, дозволять вам максимально себе реалізувати».

Олександр Корнієнко подякував усім, хто долучався до створення Програми стажування молоді в апараті Верховної Ради. Зокрема, громадській організації «Ліга інтернів» та її голові правління Валерію Карпунцову, за те, що той дбає про її розвиток. Кращі випускники програми стали депутатами багатьох скликань, зауважив Перший заступник глави парламенту. Є випускники програми й у нинішньому скликанні — це Олексій Жмеренецький, Єлизавета Ясько, Ольга Совгиря та Василь Мокан. Багато випускників працюють у структурних підрозділах апарату. Але інтерни отримають й інші можливості для розвитку. «Ми разом із керівництвом апарату впевнені, що ви максимально застосуєте свої навички і будете активними не просто спостерігачами, а й учасниками наших законотворчих та інших процесів», — резюмував О. Корнієнко.

Керівник апарату Верховної Ради Вячеслав Штучний також висловив сподівання, що стажування молоді дасть новий поштовх для розвитку інтернів та парламентського апарату. «Ми прислухаємося до нашого молодого покоління, яке проходить стажування в апараті — це нова кров, нова думка, можливість реалізувати себе в подальшому житті на благо нашої країни і державної служби», — сказав він.

За словами голови правління громадської організації «Ліга інтернів» Валерія Карпунцова, цьогоріч конкурс на програму стажування в парламенті становив понад 15 осіб на місце.

«Ви мотивовані й маєте бажання, — звернувся він до стажерів. — Наша держава дуже багата на талановитих людей. Але в житті важливо потрапити в те середовище, яке гідно може оцінити ваші таланти. І ви в таке середовище потрапили. Не упустіть цього шансу. Упевнений, що ви досягнете своїх найвищих цілей — хто в політичній, а хто й у професійній діяльності». У кожному підрозділі апарату Верховної Ради нині працює випускник програми стажування. І це багато про що свідчить, переконаний В. Карпунцов, адже апарат — це професійний фундамент забезпечення діяльності усього парламенту. Він наголосив, що стипендія, яку отримують стажери, нині може й не забезпечує всіх потреб молодих людей, але сама по собі вона є визнанням від держави, адже її призначають за постановою Верховної Ради.


Голова правління громадської організації «Ліга інтернів» Валерій Карпунцов, народний депутат України першого скликання Володимир Крижанівський.

Програма стажування започатковувалася агенцією USAID за сприяння колишніх сенаторів та конгресменів США та народних депутатів, нагадав В. Карпунцов. Він також подякував усім організаціям, які на різних рівнях долучаються до фінансування програми. Торік, наприклад, Фонд «Східна Європа» виділив грант на фінансування поточної діяльності, дозвілля і навчання стажерів. І продовжив: «Звичайно, вдячний тим людям, які вносять свою душу в програму. Це і керівництво Верховної Ради. Не можу без теплоти відзначити й минулорічне сприяння і апарату, і керівництва, і пані Олени Кондратюк — нам була надана безпрецедентна допомога і визнання інтернів». «Ваша робота і навчання будуть цікавими та інтенсивними і дуже швидко пролетять, а тому не втрачайте можливостей. Спілкуйтеся один із одним. Закладайте той фундамент, який далі по життю допоможе рухатися», — наголосив В. Карпунцов. Він також повідомив, що цього року аналог програми стажування в апараті Верховної Ради працюватиме також в стінах Київської міської ради.

Під час відкриття програми 2022 року разом із посвідченнями інтерни отримали книгу Володимира Крижанівського «Ми знову здобули державність». Незмінний наставник парламентської молоді припустив, що цей випуск для нього особисто, найпевніше, вже стане останнім. «Ви наша надія, — звернувся він до молодих людей. — Сподіваємося, що ви збудуєте ту спроможну Україну, щедру до своїх громадян, сильну та незламну. Щоб ніякий чужинець і не думав зазіхнути на клапоть нашої землі. А ми вам у цьому — надійна допомога».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.