Заступник міського голови Сергій Мілютін, генеральний директор «АрселорМіттал Кривий Ріг» Мауро Лонгобардо, віце-президент Air Products Вацлав Гарант.

Побудована сучасна повітророзподільна установка (ПРУ) обіцяє стати одним із найефективніших та екологічно чистих об’єктів в Україні.

Угоду про будівництво підписала компанія Air Products у рамках спільного підприємства з Arcelor Mittal — ТОВ «Кривий Ріг Промислові Гази» (KRIG). СП володітиме, а Air Products керуватиме новим об’єктом. Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку.

Як розповіли в міськраді, спроектована відповідно до останніх європейських технологічних рекомендацій, установка стане частиною комплексної програми модернізації «АрселорМіттал Кривий Ріг». Вона замінить старі установки, які нині використовує підприємство для постачання промислових газів, на більш ефективне, безпечне та екологічно чисте обладнання.

З моменту свого запуску у 2023 році на підприємстві будуть застосовані передові технології для безпечного та надійного виробництва промислового кисню, азоту та аргону, які використовуватимуться для обслуговування металургійного заводу АМКР та інших клієнтів в Україні та за її межами.

«Будівництво заводу позитивно вплине на економіку Кривого Рогу. Крім істотного обсягу інвестицій, який стане одним з найбільших у місті та області за останні роки, проект створить нові робочі місця, зокрема, на етапах проектування, будівництва та введення в експлуатацію», — зазначають у міськраді.

За словами першого заступника міського голови Євгена Удода, умовою підтримки міською владою нових проектів є впровадження інноваційних технологій, енергоефективності та покращення екології.

Генеральний директор «АрселорМіттал Кривий Ріг» Мауро Лонгобардо наголосив, що установка замінить застаріле обладнання, яке працює на підприємстві вже понад сорок років: «Нова установка буде однією з найефективніших та найекологічніших в Україні та дасть змогу зменшити споживання електроенергії на 45%. Ми віримо в Кривий Ріг. І продовжуватимемо інвестувати, щоб цей славетний сталеливарний завод став сучасним європейським підприємством».

Як розповів віце-президент Air Products по регіону Центральної Європи та СНД Вацлав Гарант, ця інвестиція є важливим кроком у розвитку бізнесу компанії в Україні: «Це чітко свідчить про нашу довіру до української промисловості та високий потенціал зростання тут. Ми вдячні за підтримку, яку наш проект отримує від місцевої влади. Він буде корисним місцевій економіці та громаді. Сподіваємось на продовження нашої тісної співпраці в Кривому Розі».

Учасники зустрічі, присвяченої старту проекту, наголосили, що в Кривому Розі вибудовуються світові стандарти взаємодії влади та бізнесу, що включають не лише інвестиції в нові виробництва, а й участь підприємств у реалізації соціальних програм міста в рамках корпоративної соціальної відповідальності.

Довідково

Air Products — провідна світова компанія з виробництва промислових газів, що працює вже 80 років. Поставляє промислові гази, супутнє обладнання та досвід застосування клієнтам у десятках галузей включно з нафтопереробкою, хімією, металургією, електронікою та іншими секторами виробництва, зокрема виробництвом харчових продуктів та напоїв. Є світовим лідером у сфері постачання технологій та обладнання для переробки скрапленого газу. У 2021-му фінансовому році обсяг продажів компанії становив 10,3 мільярда доларів від угод у більш як 50 країнах, а поточна ринкова капіталізація становить майже 65 мільярдів доларів.

Дніпропетровська область.

Фото з відкритих джерел.