Те, як дотримуються права людини в Хмельницькій області, стало головною темою розмови голови обласної ради Віолети Лабазюк із представником Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в центральних областях Валерієм Ольховим і працівниками регіонального представництва Уповноваженого в області Оксаною Кізаєвою та Оксаною Шейгец (на знімку).

Валерій Ольховий з-поміж іншого розповів про ті проблемні питання, з якими жителі краю звертались до нього. Зокрема, про стан додержання органами місцевого самоврядування та комунальними підприємствами законодавства про звернення громадян та доступ до публічної інформації. Обговорили й заходи щодо забезпечення доступності до об’єктів фізичного оточення людей з інвалідністю, розв’язання соціальних питань вразливих верств населення тощо.

Працівники регіонального представництва Уповноваженого в області зупинились на серйозних порушеннях прав людини, які вони виявляли під час перевірок у комунальних закладах соціального спрямування, управління якими здійснює обласна рада. Вони повідомили про зафіксовані порушення прав підопічних та вихованців на отримання відповідного рівня стаціонарного догляду, реабілітації та надання медичної допомоги, реалізації прав на гідні умови проживання та соціально-побутового обслуговування.

Як зазначила Віолета Лабазюк, ці проблеми не залишаються поза увагою обласної ради. За її словами, за роботою соціальних закладів обласної комунальної власності намагаються постійно стежити і депутати обласної ради, і її керівництво. Упродовж року вони здійснюють моніторингові виїзди разом із працівниками управління з питань спільної власності територіальних громад. Після виявлених порушень керівники закладів отримали догани. Та головне не так покарання, як намагання виправити всі недоліки та порушення.

— Упродовж року я побувала в усіх територіальних громадах краю й ознайомилася з роботою майже всіх комунальних закладів, які там розташовані, — розповіла Віолета Лабазюк. — Хотілося не просто побачити, як вони живуть, а зрозуміти, чим обласна рада може допомогти. Адже їх підтримка — одне з пріоритетних завдань депутатського корпусу. Розуміємо, що допомога мала б бути значно більша, але доводиться виходити з наявного фінансового ресурсу. Тож робимо все можливе, щоб створити для підопічних інтернатних за-кладів комфортні умови для життя.

Перевірки, які проводили представники інституції Омбудсмана, стали для обласної влади важливим індикатором для виявлення та усунення порушень в інтернатах. Усі учасники зустрічі були одно-
стайні в тому, що таку співпрацю варто продовжувати й надалі. Тож спільно окреслили напрями подальшої роботи щодо запобігання та припинення порушень конституційних прав і свобод жителів області.

Про таку само співпрацю йшлося і під час зустрічі представників Омбудсмана з керівництвом обласної прокуратури. Говорили насамперед про забезпечення дотримання прав ув’язнених та засуджених у закладах пенітенціарної системи Хмельниччини.

Спільні робочі зустрічі та особисті прийоми в’язнів у місцях позбавлення волі стали звичною практикою для працівників прокуратури та уповноважених із прав людини. Але розширення методів та форм такої взаємодії дасть змогу позбутись тих проблем, які все ще мають місце.

Хмельницька область.

Фото надано автором.