Шановні учні, студенти, педагоги!

Щиро вітаю вас з Міжнародним днем освіти, проголошеним у 2018 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою відзначення важливої ролі освіти для підтримання миру та розвитку.

Започатковуючи це свято, світова спільнота визнала той факт, що освіта є ключовим фактором у досягненні Цілей сталого розвитку, і продемонструвала політичну волю, спрямовану на підтримку насамперед інклюзивної, якісної та доступної освіти.

У всьому світі цей важливий день покликаний звернути увагу урядовців на актуальні проблеми у сфері освіти, адже освіта є найпотужнішим інструментом для зміни світу і кожної держави зокрема. Водночас здобуття освіти є одним із прав людини, суспільним благом і державною відповідальністю.

Без забезпечення всеохоплюючої та справедливої якісної освіти, без можливості навчання впродовж усього життя не вдасться розірвати коло злиденності, бідності та створити перспективи на майбутнє. Саме освіта забезпечує отримання необхідних знань, практичних умінь, навичок та компетентностей, міцну платформу для саморозвитку та самореалізації.

Святкування Міжнародного дня освіти спонукає нас визначати та корегувати власну освітню політику, її стратегічні завдання та пріоритети в контексті історичної спадщини, наукових досягнень, вітчизняних практичних здобутків, європейських та міжнародних вимірів.

Дорогі школярі та студенти! Усі отримані знання допоможуть вам брати активну участь у житті громадянського суспільства, реалізувати себе і водночас покращити цей світ. Ми стаємо сильними, коли володіємо знаннями.

Переконаний, що ваші здібності та наполеглива праця стануть запорукою успіхів у розвитку демократичної держави, а сприятимуть цьому рівні можливості, високі стандарти освіти та вимоги до її якості, задекларовані законодавством України.

Низький уклін колегам-освітянам, які своєю невтомною працею сприяють удосконаленню якісної та доступної освіти для кожної дитини, учня, студента. Ви робите значний внесок у розвиток демократичної України, формуючи нове покоління її громадян, адже освічені люди — це фундамент процвітаючої держави!

Зичу всім вам міцного здоров’я, наснаги, щастя, добробуту і нових звершень в ім’я Української держави.

Голова Верховної Ради України Руслан СТЕФАНЧУК.

Шановні освітяни!

Початок ХХІ сторіччя ознаменований переосмисленням пріоритетів розвитку суспільства. Починаючи з 2018 року, після прийняття Організацією Об’єднаних Націй Резолюції 73/25 «Міжнародний день освіти», щороку 24 січня світова спільнота знаменує день, який проголошує освіту як ключовий фактор для підтримання миру та стабільного розвитку, забезпечення добробуту людей і планети.

Шановні педагогічні, науково-педагогічні, наукові працівники, хочу висловити вам безмежну шану і повагу!

Ваша доля — бути дороговказною зіркою і висвітлювати оточуючим шлях до хорошого, доброго, вічного.

Ваша праця визначає майбутнє Українського народу, вона — найпотужніший інструмент для зростання дітей, учнів, студентів, розвитку демократичної держави та зміни світу на краще.

Бажаю вам миру, щастя і добра, оптимізму і радості, задоволення від результатів роботи і вдячних здобувачів освіти. Рухайтесь вперед і вірте у свої сили та обдарованість, талант і успішність ваших вихованців!

Нехай у ваших оселях панують взаєморозуміння, затишок, благополуччя і любов, а ви і члени вашої родини завжди будьте здорові.

З повагою голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій БАБАК.