Найбільше додало у вартості сало — 34%. Подорожчання цього продукту викликало особливе здивування у листопаді-грудні 2021-го, коли окремі продавці на ринках просили за кілограм 200 гривень. Така ціна була удвічі-утричі вища, ніж на початку року. Нині найдорожче сало пропонують по 180 гривень за кіло.

На другому місці за зростанням ціни йдуть, як зазначили статисти, «курячі тушки», що подорожчали на 28,6%. В області працює найпотужніша в державі птахофабрика. І не вона одна. Дефіциту на курятину не відчувається, а ціна зросла.

Таку само величину, 28,6%, додала в ціні соняшникова олія. У межах 12—28% подорожчали крупа гречана, яловичина, цукор, яйця, борошно пшеничне, масло вершкове, хліб і хлібопродукти, риба та вироби з риби.

До речі, овочі найбільше додали в ціні у грудні — 11,9%, а з початку 2021-го — 14,5%.

В останній місяць минулого року подорожчали капуста білокачанна, буряк, цибуля. Ціни на названу продукцію зросли більш як удвічі. Традиційно у зимову пору дорожчають курячі яйця, особливо від домашніх курей.

Наприклад, на ринку «Урожай» в обласному центрі за десяток від домашніх несучок треба заплатити 50 гривень, тоді як яйця з птахофабрик найдорожче продають по 40—41 гривні. «Потішила» статистика інформацією про зниження вартості соняшникової олії — на 1,2%, та цукру — на 0,4%. Щоправда, на згаданому ринку «Урожай» на цукор залишилася така само ціна, як і була восени минулого року, —
30 грн/кг.

Істотне подорожчання продуктів харчування відбувається на тлі отримання аграріями краю рекордного врожаю зерна — майже сім мільйонів тонн збіжжя засипали торік у засіки, це найбільше у державі. Так само найбільше порівняно з іншими регіонами зварили цукру — 363,5 тисячі тонн. І що споживачам з цих рекордів?! Платять вони за продукти все одно більше, ніж раніше...

Вінницька область.