Ключовою темою переговорів з Президентом Польщі Анджеєм Дудою, що відбувалися у резиденції «Вісла», стала безпекова ситуація, зумовлена можливою російською агресією проти України.

«Дякую народові Польщі та Анджеєві Дуді за послідовну підтримку територіальної цілісності й суверенітету України, євроатлантичної інтеграції нашої держави. Така підтримка особливо важлива у нинішній важкий час. Радий, що ми діємо спільно задля протистояння безпековим викликам у регіоні», — підсумував переговори глава Української держави.

За два дні глави України та Польщі Володимир Зеленський та Анджей Дуда (на знімку) провели низку зустрічей у форматі віч-на-віч та в широкому складі й обговорили весь спектр важливих для обох країн питань і спільних викликів.

Основною темою, як вказувалося, було питання безпеки, і тут, схоже, президенти досягли консенсусу.

Коментуючи переговори, державний секретар в канцелярії Президента Польщі Якуб Кумох написав: «Найважливіше в цих розмовах — можливість почути з перших вуст те, як складається ситуація в Україні, і яким чином Польща може допомогти d розбудові її безпеки, бо безпека України — це частина й нашої, польської, безпеки».

Також сторони заявили, що Росія має усвідомлювати дуже високу ціну, яку вона заплатить у разі найменшої агресії проти України. «По-перше, це буде ціна у вигляді санкцій, по-друге, це буде ціна у вигляді жертв, у тому числі з її боку. Не обов’язково російська громадська думка, яка проти війни, як ми прекрасно знаємо, буде готова піти такі жертви», — підкреслив Якуб Кумох.

Також обговорювалося питання «Північного потоку-2». «Це проект, який сильно впливає на всіх нас і вражає енергетичну безпеку Європи, і це проект, який не знаходить жодного серйозного захисника в Польщі. Точно так само його сприймають в Україні», — підсумував зміст переговорів Я. Кумох.

Утім, йшлося й про інші аспекти співробітництва, зокрема, проблеми в сфері транзиту. Нагадаємо: між Україною і Польщею триває конфлікт, який стосується обмежень транспортування товарів українськими автоперевізниками до ЄС. Нещодавно до нього додався і залізничний спір — з 30 листопада 2021 року «Укрзалізниця» частково обмежила перевезення вантажів, що відправляються до Польщі транзитом через Україну, а з 20 січня збирається ввести повну заборону.

За інформацією польської сторони, президенти домовилися, що в найближчі максимум три тижні відбудуться дві робочі зустрічі для вирішення цих проблем.

Фото з сайту president.gov.ua