У Всесвітній день обізнаності про пінгвінів, щорічне неофіційне свято, яке відзначається 20 січня на честь одного з найбільш незвичайних птахів у світі, українські полярники, котрі працюють на антарктичній станції «Академік Вернадський» на острові Галіндез, провели «перепис» сусідів-пінгвінів. Біологи нарахували 2 909 птахів, що мешкають поруч, з них 2 310 дорослих та 599 пташенят.

Учені зазначають, що, незважаючи на складні кліматичні умови, зокрема рекордні снігопади, які замітали гнізда птахів, що висиджували малят, і те, що акваторія постійно забита кригою, а це обмежує доступ птахів до їжі (пінгвіни харчуються крилем), пташенята ростуть і активно вивчають навколишній світ.

Дослідники зауважують, що кількість малечі цьогоріч дещо менша, ніж у попередні роки. Однак остаточні висновки щодо «демографічної ситуації» можна буде зробити наприкінці сезону.

На острові Галіндез, де нині антарктичне літо, здебільшого мешкають субантарктичні пінгвіни, яких ще називають «віслючки» за їхній характерний крик, що лунає майже цілодобово, або дженту, від англійської назви gentoo, а ще пінгвіни Аделі та антарктичні пінгвіни.

До станції «Академік Вернадський» вони повертаються навесні на шлюбний сезон і одразу розпочинають будувати з камінців гнізда, де відкладають яйця, які висиджують по черзі. За місяць у них з’являються пташенята.

Поки що пташенята під опікою мам і тат (на знімку), невдовзі малеча почне збиратися в ясла та готуватися до самостійного життя.

Фото Оксани САВЕНКО зі сторінки у Фейсбуці Національного антарктичного наукового центру.