Стартує новий політичний сезон. Уже наступного тижня народні депутати України мають ухвалити низку важливих законопроектів, закрити шосту сесію і затвердити календарний план проведення сьомої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Серед пріоритетів роботи парламенту на 2022 рік — питання національної безпеки, тарифна політика, підтримка малого і середнього бізнесу, посилення народовладдя, пенсійна реформа та містобудування.

«Одним із основних пріоритетів у законодавчій роботі парламенту на 2022 рік стане посилення народовладдя, адже це основна передвиборча обіцянка Президента України Володимира Зеленського. 28 січня ми маємо отримати попередній висновок (від Венеційської комісії. — Ред.) щодо законопроекту про місцевий референдум. Вкрай важливо, щоб документ став взірцевим законом та справді ефективним механізмом реалізації прямої демократії на місцевому рівні. Очікую, що на початку наступної сесії ми зможемо розглянути цей документ», — зазначив ще на початку року Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Крім того, Верховна Рада має зайнятися пенсійною реформою. Народні обранці планують розглянути законопроекти щодо запровадження другого накопичувального рівня пенсійного забезпечення в країні.

Також парламентарії мають завершити реформу децентралізації — через внесення змін до Конституції України. У парламенті створено робочу групу, яка працюватиме над удосконаленням конституційних засад здійснення місцевого самоврядування відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування. Завершення реформи децентралізації має підсилити гарантії спроможності громад та розв’язати ті проблеми, які турбують кожну людину.

Не раз Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук наголошував, що парламент має бути не закритим клубом, а відкритим законодавчим органом, де приймаються найважливіші рішення.

Днями на сайті парламенту України вже з’явилося майже 200 автентично перекладених законодавчих актів англійською мовою. Ці документи потрібні для наших інвесторів. Як і пакет законопроектів, які планує ухвалити парламент, аби забезпечити сприятливі умови для іноземного капіталу.

Фракція «Батьківщина» у перші ж дні роботи Верховної Ради пропонуватиме винести на розгляд та схвалити ініціативи щодо стримування зростання цін, підтримки виробників, зниження тарифів для населення та промисловості.

«Колеги по фракції зареєстрували законопроект № 6509, яким пропонується не включати до мінімальної зарплати різні доплати та надбавки», — зазначив Михайло Волинець і додав, що доопрацьовує черговий проект закону про посилення відповідальності осіб, винних у невиплаті зарплати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати та унеможливлення уникнення ними покарання за скоєний злочин.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич («Слуга народу») поділився, що у пріоритеті — захист держави і громадян. І у новому політичному сезоні потрібно ухвалити закони про реформу СБУ, військову поліцію, державну таємницю, щодо забезпечення житлом військовослужбовців тощо.
Група «За майбутнє» закликає вжити всіх можливих заходів, аби не допустити вимушеної зупинки промислових підприємств через надвисокі ціни на газ. «Ситуація надзвичайно складна. Сьогодні про можливість зупинки виробництва заявляють виробники хліба, представники молочної галузі, птахівники, кондитери. Про ймовірність подібного розвитку подій наша партія неодноразово попереджала владу, пропонуючи превентивні заходи. До нас не дослухалися, і тепер потрібно гасити пожежу всіма наявними засобами», — наголосив Тарас Батенко, додавши, що втримати ситуацію під контролем, не допустити катастрофи в економіці, втрати людьми роботи — це завдання номер один.

За словами Т. Батенка, щоб підтримати промисловість, потрібно, зокрема, знизити податковий тиск, встановити обґрунтовані ціни на розподіл газу тощо. А також працювати над збільшенням видобутку вітчизняного газу, аби запобігти подібним сценаріям у майбутньому.

Крім того, співголова групи закликає колег підтримати проект постанови про звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів щодо необхідності збільшення обсягу видатків на 2022 рік за бюджетною програмою «Освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам» та внесення змін до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами (№ 6520).

Фракція ОПЗЖ пропонуватиме законодавцям розглянути й ухвалити соціальний пакет законопроектів. «По-перше, це реальне зниження цін на газ через пряме постачання. По-друге, це адекватна індексація соціальних виплат. Тому що за підсумками минулого року інфляція становила 10%, а прожитковий мінімум та пенсії в бюджеті-2022 влада проіндексувала на значно нижчий рівень. По-третє, це використання державного регулювання цін на товари першої необхідності. Це мінімальний набір рішень, необхідних для підтримки людей та товаровиробників, який дав би реальний ефект. Необхідні для цього законопроекти зареєстровані в парламенті. Це, зокрема, пакет «тарифних» законопроектів та проекти, спрямовані на підвищення зарплат та пенсій. Ми також запропонували ефективну стратегію виходу з енергетичної кризи та вимагаємо, щоб парламент та уряд розглянули їх», — зазначила Наталія Королевська.

«Європейська солідарність» вимагає скликати позачергове засідання Верховної Ради з порядком денним, який відповідатиме реаліям і проблемам сьогодення, зокрема, заслухати звіт Президента про стан оборони та зовнішньої політики держави в умовах загрози ескалації збройної агресії РФ та звіт прем’єра про заходи для подолання кризових явищ в економіці та зростання цін. Зокрема, на енергоносії та ЖКП.

Наприкінці року у парламенті з’явився пакет законопроектів про економічний паспорт. Документ уже обговорив профільний комітет і рекомендував розглянути у першому читанні на найближчих пленарних засіданнях парламенту. У президентському Офісі очікують, що завдяки економічному паспорту діти зможуть накопичити майже 10 тисяч доларів.

Не виключено, що Верховна Рада може повернутися до питання запровадження дистанційного голосування, аби у разі небезпеки (пандемія, агресія РФ) негайно зібратися й ухвалити важливе для держави рішення.

Існує ще дуже багато планів, які потрібно втілити. «Парламент разом із Президентом та урядом України готові й надалі спільно працювати, щоб наша країна стала могутньою, заможною та незалежною державою злагоди та справедливості», — резюмував нещодавно Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, говорячи про плани парламенту на 2022 рік.