Її учасниками стали десятикласники міського багатопрофільного ліцею ім. І. Котляревського. На зустріч із молоддю прийшли також представники творчої інтелігенції обласного центру, краєзнавці, давні друзі книгозбірні.

Своєрідною прелюдією до заходу і, так би мовити, його камертоном слугувала пісня «Молитва за Україну», яку виконав випускник розташованого в Полтаві Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету ім. Т. Шевченка Сергій Списюк. Одразу потому ведуча, бібліотекарка Анастасія Горбаньова нагадала про історичні передумови та обставини урочистого оголошення у Києві 22 січня 1919 року вікопомного Акту Злуки — універсалу про об’єднання УНР і ЗУНР у єдину соборну Україну.

Місток від минувшини до сучасності проклав власний кореспондент газети «Голос України» у Полтавській області Василь Неїжмак. Він презентував присутнім створену журналістами парламентського видання книгу «30 років Незалежності». Цей своєрідний літопис трьох останніх десятиліть, які минули після відновлення нашої державності у 1991-му, на переконання учасників патріотичної години, спонукає до роздумів не лише про минулі здобутки і втрати. Описані й проаналізовані там події, як і щоденні публікації у «Голосі України», застерігають представників усіх поколінь від байдужості до долі своєї держави, перед якою сьогодні постають не менш серйозні загрози та виклики, ніж були понад 100 років тому.

Тому, засвоюючи уроки історії не тільки на відведених для цього академічних годинах, маємо бути єдиними насамперед у нетерпимості до виявів казнокрадства, корупції, зрадництва, малоросійства та хохляцтва. І завжди пам’ятати про те, за що боролися наші звитяжці в усі часи. Присвячені Героям Небесної Сотні й учасникам АТО/ООС вірші зі своєї нової збірки «Буремна пора» під час патріотичної години в бібліотеці прочитала волонтерка й громадська активістка Ольга Сакало. Декламування власних поезій заслужена журналістка України, одна з фундаторок найавторитетнішого в області волонтерського формування «Полтавський батальйон небайдужих» Наталія Святцева доповнила глибокими роздумами про підґрунтя патріотичних вчинків її побратимів, поділилася спогадами про власні поїздки до наших воїнів на передову.

До своїх учнів звернулася їхня вчителька, викладачка української мови і літератури ліцею № 1 Вікторія Гайдамака. Вона нагадала десятикласникам про те, що в кабінеті, де вони навчаються, висить меморіальна дошка на честь випускника ліцею, Героя України Святослава Горбенка, котрий у свої 19 років став «кіборгом» і поліг смертю хоробрих у бою за донецький аеропорт.

На завершення зустрічі власкор «Голосу України» Василь Неїжмак передав Вікторії Гайдамаці (на знімку стоять на передньому плані) та її учням календарі від парламентської газети.

Вл. інф.

Фото з сайту бібліотеки.