Згідно з Резолюцією 60/7 «Пам’ять про Голокост», прийнятою Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй у 2005 році, 27 січня у світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, зауважив глава законодавчого органу влади. «Український парламент також прийняв низку важливих актів для вшанування цієї дати, — сказав Р. Стефанчук. — Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року згідно з постановою Верховної Ради «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру», ухваленою в 2011 році. Окремо ми прийняли закон про запобігання та протидію антисемітизму в Україні, яким «антисемітизм, його прояви в Україні забороняються». Цей законопроект був прийнятий нещодавно, підписаний Президентом і нині вже є діючою частиною нашого законодавства».

Із часу трагедії Голокосту минуло понад 80 років, але людство й досі живе з «геном страху», — наголосив очільник законодавчого органу влади. «Це трагедія загальнолюдського значення, трагедія, яка для багатьох поколінь є синонімом страждань і людського болю, символом зневаги до людини, її життя та фундаментальних прав, — продовжив він. — Єдиною запорукою порятунку від повторення та попередження таких жахіть є пам’ять. І українці відчувають себе солідарними з мільйонами людей доброї волі в усьому світі, об’єднаних рішучістю убезпечити людство від руйнівних наслідків людиноненависництва, расизму та ксенофобії».

«Окремо хотів би, щоб ми зрозуміли один урок — усе, що відбулося 80 років тому, стало можливим тільки тому, що люди мовчали, — сказав Р. Стефанчук. — І не важливо, чим було зумовлено їхнє мовчання — страхом, егоїзмом чи байдужістю, але цей урок ми повинні засвоїти добре. І дуже прикро, що він стає актуальним і нині, в сучасній картині світу — в сучасній Україні та поза її кордонами. Тому Україна відчуває це як ніколи гостро. І ми засуджуємо будь-які прояви геноциду».

Під час міжнародного симпозіуму Руслан Стефанчук акцентував на тому, що для українського суспільства вивчення й усвідомлення Голокосту, а також належне вшанування пам’яті його жертв, має особливе значення. Так само як особливе значення має вивчення, усвідомлення рівня руйнувань, завданих українському народу Голодомором, який організував сталінський тоталітарний режим, та вшанування пам’яті його жертв. Голодомор 1932—1933 років в Україні було визнано геноцидом Українського народу відповідним законом, нагадав очільник парламенту.

«Комеморативні заходи, що проводяться в Україні на знак увічнення непоправних втрат Голокосту, свідчать про відданість нашої держави утвердженню у власному домі міжнаціонального миру, міжконфесійного діалогу та цінностей взаємної поваги і терпимості», — зазначив Р. Стефанчук. Він також звернув увагу на те, що 27 січня ми згадуємо і українців, які, ризикуючи власним життям, рятували євреїв від нацистського терору. «Ми пишаємося тим, що понад дві з половиною тисячі українців отримали почесні звання Праведників народів світу від Меморіального комплексу Катастрофи та героїзму єврейського народу «Яд ва-Шем» в Ізраїлі, — підкреслив глава парламенту. — На Алеї Праведників світу в Єрусалимі на честь українців висаджено чимало дерев. Україна посідає четверте місце серед держав світу (після Польщі, Нідерландів та Франції) за кількістю Праведників народів світу. Цю світлу пам’ять не спаплюжать ні дезінформація, ні облудні звинувачення, що лунають з боку російського агресора, який нині взяв на озброєння найцинічніші методи пропаганди для виправдання власних загарбницьких цілей».

«Український народ — це громадяни України всіх національностей, єдині у своєму прагненні, говорячи словами Конституції, до «зміцнення громадянської злагоди на землі України», — акцентував Руслан Стефанчук. — Ми також підтверджуємо європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України».

Голова Верховної Ради Р. Стефанчук з нагоди Міжнародного дня пам’яті закликав ушанувати жертв Голокосту та підтвердив віру в гідність та рівноправ’я всіх членів людської родини. Свій виступ очільник парламенту завершив словами: «Україна пам’ятає»!

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут