Засідання зібрали згідно з рішенням Президента Володимира Зеленського у приміщенні офісу глави держави.

Під час засідання за-слухано доповіді представників органів влади щодо ситуації в безпековій, економічній, енергетичній, медичній галузях та у сфері кіберзахисту країни. «Підсумком саме цього засідання є не гучні рішення для медійного простору, а важливі висновки для суспільства і громадян, — наголосив В. Зеленський. — Вони звучать просто: все під контролем, причин для паніки немає».

У відеозверненні, яке Президент записав за результатами засідання РНБО, він повідомив, що питання, пов’язане із ситуацією на сході країни, розглядалося першим. Так, члени РНБО заслухали доповіді Голови Державної прикордонної служби Сергія Дейнеки, начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирила Буданова та глави Служби зовнішньої розвідки Олександра Литвиненка. Міністр оборони Олексій Резніков доповів про впровадження закону про основи національного спротиву. Він набув чинності з січня цього року і вже формується перша черга сил територіальної оборони в умовах мирного часу. «Згідно з приписами закону, чисельність ЗСУ збільшена на 11 тисяч, з яких 10 тисяч — це сили територіальної оборони, а одна тисяча — Сили спеціальних операцій, які мають забезпечити рух опору», — сказав Олексій Резніков на брифінгу після засідання РНБО. За його словами, сформовано командування територіальної оборони, чотири управління та відповідні батальйони. Крім того, буде створено 25 бригад територіальної оборони. Головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний доповів про готовність ЗСУ до виконання завдань із захисту держави. Також було заслухано доповідь міністра закордонних справ Дмитра Кулеби щодо співпраці з міжнародними партнерами. Голова Служби безпеки Іван Баканов та міністр внутрішніх справ Денис Монастирський доповіли про стан внутрішньої безпеки країни.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов на брифінгу після засідання закликав українців та ЗМІ зменшити напруження і не наганяти паніку. «Ситуація, яка є, для нас цілком зрозуміла, немає ніяких приводів для того, щоб ми з вами панікували... Україна наша одна, ми її нікому віддавати не збираємося, і перемога обов’язково буде за нами. І в разі необхідності ми всі станемо пліч-о-пліч для того, щоб захистити нашу країну», — додав він і нагадав, що в Україні складна ситуація і загроза війни з 2014 року.

Секретар РНБО наголосив, що влада не бачить нині жодних підстав для повномасштабного наступу на Україну з боку РФ, «це неможливо зробити навіть фізично».

Також на засіданні РНБО Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів про ситуацію в економіці. За його словами, нині міжнародні резерви України становлять понад 30 мільярдів доларів. І це дає змогу Національному банку забезпечувати стабільність валютного курсу. Доходи загального фонду Держбюджету за 2021 рік зросли на 206,5 мільярда. А на єдиному казначейському рахунку України перебуває загалом понад 55 мільярдів гривень. За словами Д. Шми-галя, до вересня поточного року очікується помірне навантаження на бюджет щодо зовнішніх виплат. Прем’єр-міністр також нагадав, що ухвалено рішення про надання нашій країні спеціальної макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1,2 мільярда євро. А Канада ухвалила рішення про виділення 120 мільйонів доларів спеціальних грантових коштів для України. У лютому очікується перегляд чинної програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, зауважив очільник уряду. Держава, за його словами, виконує свої соціальні зобов’язання та підвищує стандарти забезпечення громадян.

Ще одним важливим питанням порядку денного засідання Ради нацбезпеки і оборони була енергетична безпека країни. «Можемо констатувати, що спокійно пройдемо весь цей опалювальний сезон. Газу в підземних сховищах достатньо, запасів вугілля — достатньо, на електростанціях і в портах вони перевищили вже один мільйон тонн. Щодня завдяки ритмічним поставкам, зокрема залізницею та морем, вони зростають. Одне слово, приводів для оптимізму достатньо», — передає слова Президента В. Зеленського його прес-служба. За даними заступника керівника офісу глави держави Ростислава Шурми, впродовж останніх двох місяців запаси вугілля на наших складах збільшилися втричі й нині становлять понад 800 тисяч тонн. Ще майже 280 тисяч тонн вугілля перебуває в портах. За його словами, налагоджено системні поставки внутрішнього та імпортного вугілля. Також стабільно працює 14 із 15 блоків АЕС із навантаженням майже 12,4 ГВт. Ще один атомний блок може бути підключений упродовж 10 днів залежно
від температурного режиму. Також, за словами Р. Шурми, запас газу в підземних сховищах становить приблизно 12 мільярдів кубічних метрів. Цього достатньо для сталого проходження опалювального сезону.

На засіданні РНБО також заслухали інформацію про епідемічну ситуацію в країні та протидії поширенню COVID-19. «Кількість нових випадків захворювання справді зростає, але рівень госпіталізації майже вдвічі менший порівняно з піком захворюваності восени 2021 року. Одна з головних причин — вакцинація. Люди, які мають щеплення, переносять хворобу набагато легше. Рівень смертності набагато менший», — наголосив глава держави.

Володимир Зеленський і зауважив, що стратегія бустеризації вже стала єдиним стандартом для всіх розвинених країн. «Бустеризація — це третя доза вакцини, тому в межах програми «єПідтримка» буде додано ще 500 гривень для тих громадян, які отримають третю, бустерну, дозу», — сказав Президент.

Вл. інф.