Фото: vartonews.com.ua

Це дасть можливість оцінити локальну небезпеку колишнього калійного виробництва, розробити рішення щодо зменшення забруднення підземних вод від небезпечних соляних відвалів та стоків. Заступник голови облради Юрій Холод вважає, що це перший крок до підготовки програми безпечного виробництва міндобрив поблизу Стебника та можливість залучити європейські кошти для розв’язання екопроблем.
Німецькі експерти запевнили, що мають найсучасніше обладнання для ефективних замірів у затоплених розчином шахтах та хвостосховищах. Науковці вивчили можливості безвідходного виробництва у Стебнику. З розсолів,

якими заповнена шахта та хвостосховище, можна виготовляти якісні міндобрива, які купуватимуть німецькі підприємства та фермери. Після проведення протиаварійних робіт має бути налагоджена стовідсоткова переробка відходів калійного виробництва.

Паралельно завод «Полімінерал» готує інформацію для німецьких експертів, щоб розробити дорожню карту для переробки розчинів, які нині становлять небезпеку.

Як вважає заступник голови облради Юрій Холод, з українського боку проблемою створення майбутнього бізнес-проекту може стати різне підпорядкування і власність шах Стебниківського родовища.

Львівська область.