«Щодня я отримую тисячі повідомлень, читаю тисячі постів у соціальних мережах, де діти, онуки та правнуки українців кажуть своє рішуче ні війні, підтримуючи вільну, суверенну та незалежну Україну», — наголосив консул (на знімку), виступаючи у столиці провінції місті Посадас.

Говорячи про нинішню ситуацію, Д. Муруняк заявив: «Йдеться вже не про мир в Україні, а про мир у всьому світі. Добре відомі позиції президента Росії підривають мирне співіснування. Адже навіть коли росіяни сідають за стіл переговорів, вони висувають абсурдні вимоги, вважаючи себе за господарів регіону».

Для України неприйнятно, наголосив почесний консул, щоб Росія визначала, якою має бути її зовнішня політика та до яких міжнародних організацій вона може вступати. «Це мають вирішувати самі українці. І український народ уже висловився дуже зрозуміло, що не хоче повернення до минулого», — сказав він.

Почесний консул закликав Захід докласти ще більших зусиль для збереження миру, що відповідає сподіванням народів. При цьому, щоб знайти вихід із кризи, Україна також має бути учасником усіх переговорів.

Агресивні дії Росії проти народу України не є чимось новим чи несподіваним, вважає Д. Муруняк. Про це свідчать події лютого 2014 року, анексія Росією Криму та її вторгнення до Східної України. З того часу Росія окупувала ці території і веде жорстоку та постійну гібридну війну проти України з явною метою встановити над нею повний контроль.

За словами почесного консула, українці не хочуть війни, але не відмовляться від своєї незалежності, за яку, проливаючи кров, боролися кілька поколінь. Він також додав, що одразу після здобуття незалежності Україна відмовилася від ядерної зброї на користь миру, продемонструвавши свою волю жити в світі без конфліктів. «Український народ, на долю якого випало стільки випробувань, гідний найкращого сьогодення та майбутнього», — заявив Д. Муруняк.

Завершуючи свій виступ, почесний консул закликав усіх українців провінції Місьйонес продовжувати проводити демонстрації за мир, за тверде НІ війні та за Україну, долю якої обирає її власний народ.

Вл. інф.