Цього тижня Європейський суд з прав людини повинен визначитися стосовно прийнятності справи «Україна та Нідерланди проти Росії». Якщо буде ухвалено позитивне рішення, суд зможе перейти до розгляду по суті. У справі об’єднано одразу три скарги від України та Нідерландів щодо масових порушень прав людини Росією на окупованій частині Донбасу та збиття у липні 2014 року пасажирського літака Malaysia Airlines рейсу MH17, унаслідок чого загинуло 298 людей. За обсягом доказів та кількістю порушень вона є наймасштабнішою справою, яку колись розглядав ЄСПЛ.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив журналістам у Гаазі, що уряд України очікує, що Європейський суд визнає скарги прийнятними та перейде до розгляду справи «Україна та Нідерланди проти Росії» по суті. «Наша мета — притягнути до відповідальності Російську Федерацію за дії, які призвели до масових порушень прав людини на сході України, і зупинити ці порушення, наскільки це можливо, та, звісно, так швидко, як це можливо», — сказав Малюська.

Міністр також вважає, що об’єднання справ України проти Росії зі справою Нідерландів проти РФ підвищує шанси прийняття судом справедливого рішення. «Вимоги Нідерландів так само базуються на факті ефективного контролю Російською Федерацією (частини. — Ред.) Донбасу. Відповідно, весь масив доказів, який надали ми, він буде використаний для Нідерландів. Вони особливо нових фактів чи нових доказів щодо окупації Донбасу додати навряд чи зможуть, але об’єднання справ точно є корисним для них і для ЄСПЛ, і нам політично так саме — що ми є не єдині у своїх твердженнях», — зазначив міністр, повідомляє Укрінформ.