Такі заходи, за словами американських чиновників, обмежать можливості Росії в аерокосмічній, оборонній галузях, вплинуть на секретні морські технології, штучний інтелект та квантові обчислення.

У разі вторгнення російських військ на територію України президенту Росії Володимиру Путіну висунуть жорсткі економічні санкції. За масштабами вони виходитимуть далеко за межі тих, що були запроваджені в 2014 році, зазначив президент Америки Джо Байден під час телеконференції у Білому домі.

«Ми обрали ці сектори цілком свідомо. Це сфери, які сам Путін відстоював як шлях до розширення економіки Росії за межі нафти та газу. І це призведе до пригнічення виробничих можливостей РФ з часом», — сказав високопосадовець.

Водночас Джо Байден зазначив, що в разі скорочення постачання російського палива Європа зможе прожити зиму і весну на альтернативних видах. Це виведе Європу від надмірної залежності, а також позбавить Путіна його найпотужнішої економічної зброї.

«Росія потребує доходів від нафти та газу не менше, ніж Європа потребує постачань енергоресурсів. Підкреслено, що доходи від експорту нафти та газу становлять дві третини доходів РФ та приблизно половини доходів федерального бюджету РФ — «це не є асиметричною перевагою Путіна, це взаємозалежність», — наголошується в резюме виступу Посольства України в США.