Під керівництвом Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Корнієнка відбулося перше засідання міжкомітетської робочої групи з підготовки комплексних законодавчих пропозицій щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Відкриваючи засідання, О. Корнієнко окреслив процеси, що відбувалися впродовж двох останніх років стосовно реформи місцевого самоврядування. «Маємо проект тексту змін до Конституції у частині децентралізації, — сказав він. — У рамках цієї робочої групи ми переходимо до наступного етапу — власне доопрацювання тексту для формування комплексних законодавчих пропозицій».

За словами голови робочої групи, її діяльність відбувається в межах компетенції двох профільних парламентських комітетів — Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та Комітету з питань правової політики. О. Корнієнко запропонував працювати сесійним методом, щоб уже за два-три місяці максимально вийти на фінальну частину пропозицій. Окремо О.

Корнієнко зупинився на питаннях, що викликають найбільше обговорень. «Існує дискусія щодо назв: райони, повіти, округи і таке інше», — сказав Олександр Корнієнко. Також, за його словами, серед основних питань, що потребують узгодження, — порядок призначення, підпорядкування і повноваження префекта та чи потрібне самоврядування на рівні районних рад.

Очільник робочої групи наголосив, що завершення децентралізації має посилити гарантії спроможності громад та врегулювати питання, які турбують кожну людину. Водночас має бути встановлено баланс прав і відповідальності місцевої влади. Він також звернув увагу на необхідність залучення кращого зарубіжного досвіду з урахуванням національних інтересів.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін зазначив, що оприлюднений для публічного обговорення проект змін до Конституції напрацьований не комітетами, а саме екс-пертною робочою групою, а остаточний варіант проекту голосуватиметься в залі Верховної Ради 300 голосами. «Щоб цей проект мав перспективи підтримки, він повинен містити важливі змісти. Безумовно, це — впровадження громад на рівні Конституції, безумовно, це — впровадження префектів виконавчих органів на рівні обласних рад. Ну й потрібно вирішити питання з районними радами. На моє переконання, їх треба прибрати», — наголосив парламентарій.

Учасники засідання підтримали пропозицію Першого заступника Голови Верховної Ради до п’ятниці визначитися зі стратегічними темами, узгодити їх і далі проводити тематичні зустрічі.

Довідково

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук 16 грудня 2021 року підписав Розпорядження про створення міжкомітетської робочої групи з підготовки комплексних законодавчих пропозицій про внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Працює вона на базі Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і Комітету з питань правової політики. Очолює робочу групу Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко. Група працює над оновленням Конституції в частині місцевого самоврядування та організації адміністративно-територіального устрою відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.