Александра Устинова, Юлия Тимошенко, Андрей Мотовиловец, Тарас Мельничук.

У вівторок розпочинається сьома сесія Верховної Ради дев’ятого скликання, тож народним депутатам необхідно затвердити її порядок денний, зазначив на початку Погоджувальної ради Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

За словами керівника законодавчого органу влади, апарат Верховної Ради вже завершив опрацювання пропозицій комітетів і народним депутатам пропонується включити до порядку денного 422 питання, які повністю готові до розгляду на пленарному засіданні. До другого розділу ввійшли питання, які ще належить підготувати, а це 1188 законопроектів. Із загальної кількості передбачених проектів — 31 визначений Президентом як такий, що потребує невідкладного розгляду. Шість із них стосуються внесення змін до Конституції.

Листи із запрошенням на відкриття чергової сесії парламенту направлено всім особам, яких належить запросити відповідно до Регламенту Верховної Ради, в тому числі й Президенту України, повідомив глава парламенту. Відповідно до затвердженого раніше календарного плану, у пленарному форматі народні депутати цього тижня працюватимуть лише у вівторок, а далі — три дні в комітетах. У цьому контексті Руслан Стефанчук констатував погіршення епідеміологічної ситуації в нашій країні та, зокрема, у Верховній Раді. «За тією інформацією, яка є в мене, станом на понеділок захворіло 28 народних депутатів та 78 працівників апарату, — сказав він. — Але цифри ще уточнюють і вони можуть бути ще більшими. Тому це покладає на всіх нас основні обов’язки, про які ми завжди говоримо, — дотримування маскового режиму, тестування на коронавірусну хворобу в медичних амбулаторіях. Одну з них відкрито на вулиці Шовковичній, 2. Ну, і звісно, щеплення. Прошу не легковажити із цим питанням. Введення бустерної дози також є надзвичайно важливим». З огляду на це Руслан Стефанчук зауважив: «Мені здається, потребує актуалізації питання, пов’язане з тим, що в окремих випадках, в окремий період у нас може бути запобіжник у вигляді дистанційного голосування. Тому в мене пропозиція до колег-парламентаріїв все ж обговорити це питання більш прискіпливо».

Голова Верховної Ради також коротко підбив підсумки минулого парламентського тижня та поінформував, що нині відзначається надзвичайний запит з боку парламентаріїв, передусім європейських країн, на підтримку України «шляхом відвідування нашої країни». «Ми домовилися із Першим заступником та заступником Голови Верховної Ради, що окремо проговоримо це питання та складемо порядок зустрічей. Закликаю колег-народних депутатів за можливості долучатися, тому що всі світові парламенти солідаризуються із Україною в цей час», — наголосив Руслан Стефанчук. Зокрема, за його словами, Голова Ради Міністрів Республіки Польща Пан Матеуш Моравецький просить можливості бути присутнім на відкритті сьомої сесії. «Думаю, що заперечення не буде і ми надамо таку можливість вельмишановному Пану Матеушу», — наголосив він.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко зауважив, що протягом усього періоду пандемії таких показників захворюваності, як нині, в парламенті ще не було. «Ми повинні на це зважати і перелаштовувати нашу роботу, — підкреслив він. — Водночас, хотів би, щоб ми відкинули політичні спекуляції щодо зміни в календарному плані. Календарний план точно не висічений на скрижалях. Це навіть не закон, а постанова. Тільки минулої сесії його три чи чотири рази змінювали. Якщо нам треба буде терміново голосувати багато законопроектів, і від опозиції, і від коаліції, то ми можемо легко внести зміни до календарного плану та знову зробити кілька пленарних тижнів підряд».

Окремо О. Корнієнко зупинився на безпековій ситуації. Він повідомив, що під час засідання міжпарламентської ради «Україна — НАТО» парламентарії з країн-учасниць альянсу підтримували нашу країну й наголошували на тому, що ми маємо робити спільні кроки для зупинки ескалації конфлікту. «Звичайно, ми дуже вдячні за всю політичну і практичну підтримку, яку союзники надають нам у двосторонньому форматі, і в форматі «Україна — НАТО». Це стосується і прямої допомоги, яка надходить, і парламентського діалогу, який дозволяє нам швидше рухатися за планом реформ, передусім у безпековій сфері, які можуть нас наближати до отримання Плану дій до членства в НАТО», — акцентував він. З огляду на інформацію міністра внутрішніх справ та керівника Національної поліції щодо можливих провокацій, О. Корнієнко закликав голову Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергія Іонушаса здійснити парламентський аспект контролю за ситуацією та провести засідання комітету, на якому розглянути питання масових безпорядків, зокрема, з’ясувавши, чи має стосунок до їхньої організації країна-агресор.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк нагадала, що минулого тижня під час Години запитань до уряду в парламенті пролунала інформація про потребу у виділенні додаткових 2,7 мільярда гривень на розбудову системи територіальної оборони. Йдеться про розгортання 150 батальйонів сил тероборони на території всієї країни, про виділення коштів на облаштування приміщень, підключення до комунікації, зв’язку, транспорту, місць, де зберігатиметься зброя, тощо. «Не хотілося б, щоб цей процес бюрократизувався», — наголосила О. Кондратюк. «Парламент також очікує від уряду пакет законопроектів щодо невідкладних потреб ЗСУ, про підготовку яких заявив міністр оборони О. Резніков, — сказала вона. — Ми, і я особисто, вважаємо, що питанням номер один — повинне бути негайне підвищення грошового забезпечення наших захисників та захисниць не з 2023 року, а з 2022 року. За попередніми оцінками Міноборони, на збільшення зарплат військовослужбовців потрібно майже 18 мільярдів гривень. Ми повинні негайно виділити ці кошти. Тому що вже про це натякають і наші міжнародні партнери, коли говорять про те, що пріоритетом у фінансуванні, враховуючи російську загрозу, має бути якраз сектор безпеки та оборони, а не цивільна інфраструктура».

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Андрій Мотовиловець розпочав виступ з інформації Київського міжнародного інституту соціології про те, що ЗСУ довіряють 72 відсотки громадян, а Верховній Раді -11. «Нижче лише російські ЗМІ, — наголосив він. — Винен кожен із нас. Бо ми ж разом знайшли велику політику в законі про бджіл». За його словами, конкретно в цьому питанні йшлося про підтримку всієї нашої економіки і документ мав би згуртувати народних депутатів. Парламентарій закликав колег із опозиції попрацювати цього тижня в комітетах та запропонувати законопроекти, які розвиватимуть економіку. Окремо А. Мотовиловець висловився з приводу затримання колеги по фракції Сергія Кузьміних. «Ми обіцяємо правоохоронним органам підтримку в цьому питанні», — сказав він.

Юрій Бойко, Артур Герасимов, Віктор Бондар, Олег Кулініч.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко наголосив на відновленні роботи Нормандського формату, яка блокувалася протягом останніх кількох років. «Добре те, що учасники цих перемовин підтвердили відданість Мінським угодам, як єдиному документу, який існує і який дає політичний сценарій для вирішення конфлікту на сході», — наголосив він.

Ю. Бойко засудив застосування сил правоохоронців до представників малого бізнесу, які вийшли минулого тижня на акцію протесту без політичних гасел. Він закликав провести справедливе та прозоре розслідування ситуації з розстрілом в Дніпрі, нагадавши, що розслідування кількох резонансних справ уже завершилося «нічим». З огляду на ситуацію в країні, парламент повинен працювати, наголосив він на завершення.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов розкритикував заяви, які прозвучали під час прес-конференції Президента Володимира Зеленського для міжнародних ЗМІ.

«Уперше з часів Януковича українська влада заговорила в унісон із Кремлем», — сказав він, підкресливши, що українці чудово розуміють хто наші друзі, а хто вороги. «І ми щиро дякуємо нашим друзям за надану допомогу та політичну підтримку», — сказав він, зауваживши, що сьогодні й нам самим треба негайно виділити додаткових 50 мільярдів гривень на оборону, що передбачає поданий опозицією проект змін до бюджету. Також «Європейська солідарність» пропонує створити ТСК, яка б з’ясувала куди витратили гроші, виділені на боротьбу з коронавірусом. Крім того, А. Герасимов запропонував скликати закрите позачергове засідання для розмови з Президентом з приводу сучасних викликів, які стоять перед країною. Утім, поставлені на голосування питання про включення відповідних законопроектів у порядок денний сесії на Погоджувальні раді не підтримали.

Так само не підтримали й пропозиції, подані головою фракції «Батьківщина» Юлією Тимошенко. Під час свого виступу вона висловила переконання в тому, що ескалація конфлікту на наших кордонах пов’язана передусім не з тим, щоб розпочати повномасштабну війну, а з тим, щоб примусити Україну до виконання Мінських угод. А це прямий крок до втрати суверенітету та незалежності, наголосила вона. Єдиними дипломатичними гарантіями до досягнення миру Ю. Тимошенко назвала Будапештський меморандум. Представникам влади необхідно об’єднати український політикум, бо інакше економічного розвалу не уникнути, застерегла парламентарій.

Голова фракції «Голос» Олександра Устінова акцентувала, що в сучасних реаліях парламент має працювати передусім для українських військових. Адже влада просить підтримки в закордонних колег, але не може консолідуватися для вирішення внутрішніх питань. Зокрема, за її словами, необхідно затвердити план, як наша країна реагуватиме у разі військової агресії. Ще одне важливе питання — дати можливість працювати ФОПам. Передусім, вважає О. Устінова, йдеться про скасування штрафів для тих підприємців, які вчасно встановлять реєстратор розрахункових операцій. Вона також наголосила, що всі податки, які сплачують українці, мають іти на армію, а не на ремонт доріг.

Співголова групи «За майбутнє» Віктор Бондар наголосив, що на порядку денному народних депутатів практично немає промислових програм. А саме вони дозволяють створювати нові робочі місця та стимулювати сплату податків у економіку, каже парламентарій. Ще один важливий блок питань, на який, за його словами, звертається недостатньо уваги — це питання енергетичної безпеки. Під загрозою наступний опалювальний сезон, застеріг він. Однак уряд не робить помітних кроків на шляху покращення енергозбереження. А відтак про скорочення обсягів споживання газу говорити не доводиться, акцентував народний депутат. На завершення він наголосив на необхідності реформування податкової системи, адже у нинішньому вигляді вона не стимулює виробництво.

Голова депутатської групи «Довіра» Олег Кулініч зауважив, що за умов наростання панічних настроїв у суспільстві особливу вагу може зіграти об’єднання політичних сил. Згідно з соціологічним дослідженням, 56 відсотків українців готові вступити до лав територіальної оборони, зазначив він. Тому функціонування тероборони має особливе значення. Саме тому

Кабмін має відпрацювати універсальний план дій щодо взаємодії населення з органами місцевого самоврядування і з центральними органами влади на місцях у разі загострення ситуації, переконаний народний депутат.

Учора з днем народження вітали народних депутатів Ганну Лічман та Андрія Парубія.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.