Ураховуючи попередній досвід, не можна вірити обіцянкам Росії. Лише практичні кроки можуть переконати в тому, що РФ не хоче війни. Таким було головне послання учасників термінового відкритого засідання Ради безпеки ООН, скликаного за ініціативи Сполучених Штатів 31 січня через загрозу військового нападу на Україну.

«Сьогодні ми почули від російської сторони, що вона не збирається розпочинати війну проти моєї держави. Це дуже важливе повідомлення, адже нам досі бракує пояснень від Росії щодо її дій та військових переміщень, — заявив під час засідання Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця (на знімку). — Враховуючи досвід, ми не можемо вірити обіцянкам Росії, лише практичним діям щодо відведення військ від кордону».

«Україна не планує розпочинати військову операцію ні на Донбасі, ні в Криму, ні в інших місцях. Україна не бачить альтернативи мирному врегулюванню поточного конфлікту та відновленню її суверенітету і територіальної цілісності» — сказав Сергій Кислиця.

На аргументи української сторони постпред РФ Василь Небендзя не відповів нічого, оскільки... просто залишив засідання Радбезу перед виступом Сергія Кислиці. Такий крок він пояснив необхідністю взяти участь у раніше запланованій зустрічі з Генсеком ООН Антоніу Гутеррішем. Виступаючи на засіданні, Небендзя заявив, що Захід не надав доказів, що РФ планує військовий напад на Україну, а розмови щодо цього назвав «провокаціями».

Однак Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд нагадала, що Росія відправила до Білорусі 5000 військових, балістичні ракети, спецпідрозділи та сили ППО. Загалом РФ зібрала понад 100 тисяч військових біля кордону України. «Це бойові з’єднання. Спеціальні війська, які готові до наступальних дій проти України... Це найбільша мобілізація військ в Європі за десятиріччя. Нині, поки ми обговорюємо, Росія продовжує надсилати війська. Дві тисячі залізничних вагонів було використано для того, щоб перекинути війська на кордони з Україною», — зазначила Лінда Томас-Грінфілд. Дипломатка наголосила, що «сьогодні російська агресія загрожує не лише Україні, а й Європі. Вона загрожує міжнародному порядку, який доручено підтримувати цьому органу». Водночас Лінда Томас-Грінфілд зауважила: «Ми продовжуємо сподіватися, що Росія обере шлях дипломатії, а не конфлікту в Україні. Але ми не можемо просто чекати і споглядати».

Британський представник при ООН Джеймс Каріукі попередив, що наступ на Україну призведе до «жахливого кровопролиття». «Переможців не буде, лише жертви. Цивільні потраплять під перехресний вогонь або будуть змушені рятуватися втечею. По обидва боки родини оплакуватимуть загиблих солдатів», — заявив британський дипломат і зауважив, що не слід сприймати ситуацію як суто регіональну проблему.

Засідання Ради Безпеки, що відбулося в понеділок, скликали в рамках застосування інструментарію превентивної дипломатії відповідно до Статуту ООН. Воно відбулося у вигляді брифінгу й мало на меті надати можливість усім залученим сторонам висловити позицію і дати оцінку концентрації російських військ на кордоні з Україною. 18 лютого відбудеться спеціальне засідання Ради Безпеки щодо можливої агресії РФ проти України. Росія намагалася заблокувати проведення зустрічі. Однак тільки дві країни проголосували проти ініціативи — Росія та Китай. «Зацікавлені сторони повинні прагнути до врегулювання своїх розбіжностей шляхом діалогу й переговорів. Нам терміново потрібна зараз тиха, а не мегафонна дипломатія», — заявив під час засідання Постійний представник Китаю Чжан Цзюнь.

У свою чергу Постійний представник Республіки Польща Кшиштоф Щерський наголосив, що не можна зберігати мовчання, оскільки те, що відбувається, є серйозною загрозою міжнародному миру і безпеці, а не тільки окремому регіону і континенту.

Фото UN Photo/Evan Schneid.