Вони, ці проблеми, виникли після децентралізації, укрупнення районів, яких на Рівненщині із шістнадцяти утворено чотири, — Рівненський, Вараський, Сарненський і Дубенський.

Однак, як вважають депутати Рівненської обласної ради і про що виклали у цьому Зверненні, на законодавчому рівні залишилася прогалина щодо визначення повноважень районних рад; під час прийняття Державного бюджету України у 2021 році не враховано належне фінансове забезпечення процедури ліквідації тих районних рад, комунальних установ, закладів, підприємств районів, які зникли з політичної мапи України.

У Державному бюджеті України на 2022 рік субвенція з Держбюджету місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків для функціонування чотирьох новоутворених районних рад Рівненщини передбачена в сумі 5191,6 тисячі гривень, тобто по 1297,9 тисячі гривень на кожну районну раду. Цих коштів недостатньо не лише для забезпечення приміщень районних рад енергоносіями, а й на виплату заробітної плати працівникам виконавчих апаратів, — наголошували у Зверненні депутати і просили парламент, Президента, уряд вирішити згадані проблеми, аби
районні ради успішно функціонували.

Допоки у високих столичних кабінетах відреагують (а чи відреагують?) на це Звернення, Рівненська обласна рада змушена рятувати ситуацію.

Спрямувати по 300 тисяч гривень з обласного бюджету чотирьом районним радам Рівненської області — таку ініціативу розглянуть депутати обласної ради на найближчій сесії. Це рішення ухвалили учасники наради з розгляду питань взаємодії з районними радами, яку ініціювали Рівненська обласна рада та Рівненська ОДА. Передбачається, що ці кошти буде спрямовано на оплату комунальних послуг та енергоносіїв.

Під час наради очільники районних рад розповіли про ситуацію з фінансуванням діяльності цих установ, яка склалася наразі. Попри те, що там уже оптимізували штатний розпис, підрахунки засвідчують, що цьогоріч районним радам Рівненщини не вистачає майже шість мільйонів гривень.

Обговорюючи можливі шляхи виходу із ситуації, голови райрад розглядали різні варіанти: від налагодження співпраці з територіальними громадами до переходу до виконання певних функцій (скажімо, проектної діяльності), які були б актуальні для громад.

— Як уже не раз зазначалося, ситуація з фінансовим забезпеченням діяльності районних рад є доволі складною. Оскільки політичної волі щодо внесення конституційних змін у трирівневу систему місцевого самоврядування в країні наразі немає, мусимо допомогти районним радам. Однак варто зважати й на те, що проблем, які потребують уваги і, відповідно, фінансування з обласного бюджету, нині маємо дуже багато. Тому такий захід стане лише тимчасовим «запобіжником». Глобально проблеми із забезпеченням діяльності районних рад залишаються актуальними й надалі, — зазначив голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук (на знімку).

Рівне.

Фото ПС облради.