У середу речник Держдепартаменту США Нед Прайс повідомив, що США не оприлюднювали ці документи, однак, оскільки вони стали публічними, можна пересвідчитися, що Сполучені Штати єдині зі своїми союзниками в «рішучості брати участь у відкритій, конструктивній, серйозній серії дипломатичних зобов’язань». «Якщо Росія справді хоче домовитися про рішення, як вона стверджує, ці документи чітко показують, що шлях для цього є», — сказав Прайс.

Нагадаємо, що письмові відповіді було надано Кремлю минулого тижня, однак офіційної реакції від російської сторони станом на день, коли документи оприлюднили ЗМІ, не було. Тепер можна зрозуміти, що у відповідь на свій ультиматум Росія отримала не менш категоричні вимоги. Сполучені Штати і НАТО у письмовій формі наголосили, що готові до співпраці, перелічивши, у яких саме напрямах, але не за будь-якої умови.

У документі НАТО виклало, в яких питаннях готове до консультацій з Росією, щоб вона могла переконатися в тому, що Альянс не загрожує РФ. І принагідно нагадало: «Протягом 30 років НАТО працює над розбудовою партнерських відносин з Росією. На саміті в Лондоні 1990 року, коли холодна війна закінчувалася, Альянс простягнув руку дружби і запропонував діалог і партнерство замість конфронтації та недовіри. У наступні роки НАТО створило Партнерство заради миру, а Росія підписала основоположний акт Росія — НАТО та заснувала Раду Росія — НАТО, яка залишається унікальним форматом і символом відкритості Альянсу для відносин з Росією.

Жодному іншому партнеру не було запропоновано співставні умови співпраці. Однак Росія зруйнувала довіру, на якій було засновано нашу співпрацю, і кинула виклик основоположним принципам глобальної та євроатлантичної безпеки».

Звичайно, в документах йшлося не тільки про Україну. Власне, їй присвячено лише кілька положень. Однак саме Україна в ці дні стала тією «червоною лінією», перехід через яку зламає всю світову систему безпеки, збудовану після Другої світової війни. Тому НАТО і США знову нагадали Кремлю, що саме Росія порушила основоположні норми міжнародного права щодо недоторканності кордонів, а нині шантажує Захід, погрожуючи військовим нападом. «Враховуючи значне, невмотивоване, необґрунтоване і тривале накопичення військ всередині та навколо України та Білорусі, ми закликаємо Росію до негайної деескалації ситуації. Ми підтверджуємо нашу підтримку територіальній цілісності і суверенітету України в межах міжнародно визнаних кордонів, зокрема Криму», — йдеться в документі.

Кремлю нагадали і про попередні військові кампанії, в результаті яких у Європі виникли точки заморожених конфліктів, а низка країн втратила частину своїх територій. РФ письмово закликали вивести свої війська з території України, Грузії, Молдови, «де їх було розгорнуто без згоди приймаючої сторони». Окрім того, Кремлю ще раз підтвердили, що НАТО й надалі дотримуватиметься принципу відкритих дверей, оскільки вважає, що країни вільні формувати зовнішню політику й обирати засоби безпеки.

Тож РФ ще раз повторили, що колективний Захід не хоче конфронтації, однак не піде на компроміс, коли йдеться про фундаментальні цінності, на яких базується безпека в Європі та Північній Америці.