Фото: vechirniy.kyiv.ua

4 лютого — Всесвітній день боротьби проти раку. До цього дня в приміщенні Колонної зали КМДА відбувся IV Форум онкопацієнтів, головною метою якого було об’єднати зусилля держави, пацієнтів, громадського сектору та благодійних організацій у боротьбі з цим захворюванням.

Варто зазначити, що через пандемію коронавірусу зменшилася кількість нововиявлених хвороб, але не тому, що раку стало менше, а тому, що люди менше звертаються до лікарів і не отримують діагнози на ранніх стадіях. Тому 2022 року на державному рівні поширюватимуть програму онкоскринінгу.

Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак розповіла, що торік за Програмою медичних гарантій по онкологічному спрямуванню проплатили майже 5 мільярдів гривень. У 2022 році на цей напрям заклали майже 9 мільярдів.

Також щорічно з міського бюджету столиці виділяється майже 400 мільйонів гривень на придбання хіміопрепаратів для пацієнтів із онкопатологіями. Окрім того, в міський Онкоцентр закуплено обладнання на більш як 110 мільйонів гривень, звітують чиновники.