Студенти Національного університету «Києво-Могилянська академія» пікетували Кабінет Міністрів України (на знімку) з вимогою відставки міністра освіти Сергія Шкарлета та підписання контракту з обраним президентом НаУКМА Сергієм Квітом. З аудиторії на вулиці їх вивело рішення очільника МОН не визнавати результати виборів в академії, на яких переміг екс-міністр освіти Сергій Квіт, та заява про те, що буде оголошено повторний конкурс.

Пікет розпочався вранці 4 лютого, незважаючи на те, що напередодні пізно ввечері Міносвіти скасувало наказ про повторні вибори президента Києво-Могилянки. Коментуючи перебіг подій, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак заявив: «Тільки «Могилянка» могла зібрати ввечері четверга (3 лютого. — Ред.) на майже три години в одному залі Прем’єр-міністра, Голову Верховної Ради, міністра освіти, Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій  і представників самої академії. У результаті зустрічі новий конкурс на посаду президента «Могилянки», який оголосили 2 лютого, буде скасовано. Заклад сам визначатиме своє майбутнє».

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль після зустрічі повідомив, що уряд не втручатиметься у виборчий процес НаУКМА. «Домовилися, що університетська спільнота створить робочу групу під патронатом почесного президента Києво-Могилянської академії В’ячеслава Брюховецького, щоб вирішити ситуацію у колективі вишу і уникнути в майбутньому довготривалих судових процесів», — зазначив він.

На акцію «Міністр тимчасовий, Могилянка — вічна!» студенти вийшли з плакатами «Шкарлет — геть!», «Збирай МОНатки!», «Геть руки плагіатора від освіти», «Краща освіта!». Вранці 4 лютого Прем’єр-міністр України зустрівся з протестувальниками. Про це урядовець написав у Телеграмі: «Вранці зустрівся з представниками студентського самоврядування НУ «Києво-Могилянська академія»... Домовились, що вимоги студентів та викладачів НаУКМА будуть подані у встановленому законодавством порядку... Відповідні органи вивчать факти, і з огляду на результати перевірки будуть ухвалені рішення».

Один з організаторів акції, член могилянської спільноти Микола Рибитва заявив: «Ми спілкувалися особисто з Прем’єр-міністром. Він запевнив, що на боці студентів. Прем’єр прийняв наше усне звернення щодо відставки Сергія Шкарлета. Також він чекає на наше письмове звернення». Активіст додав, що Денис Шмигаль розпочне політичні консультації з народними депутатами стосовно перевірки цього звернення.

«На перевірку всіх фактів може піти кілька тижнів. «Могилянка» протягом всього цього часу страйкуватиме, допоки наше фінальне звернення про відставку Шкарлета не буде виконано», — наголосив Микола Рибитва.

Тим часом у парламенті розпочали збір підписів за відставку з посади міністра освіти та науки Сергія Шкарлета. Народна депутатка, член Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа у Фейсбуці написала: «Почали збір підписів за відставку Шкарлета! Треба 150 підписів на позачергове засідання».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут