Фото зі сторінки Світлани КОЛОДІЙ у Фейсбуці.

Представники понад 80 громадських організацій, які об’єдналися у Штаб оборони, ветерани російсько-української війни, волонтери та небайдужі громадяни пройшли центральними вулицями Харкова, аби продемонструвати агресору: місто є кому захищати. Марш під синьо-жовтими та червоно-чорними знаменами стартував з площі Конституції. Під час ходи головною Сумською вулицею до площі Свободи активісти, котрі несли попереду колони величезний банер «Харків — це Україна», розгорнули стометровий державний прапор.
Тисячі людей скандували «Слава Україні! Героям слава!», «Одна єдина соборна Україна!», «Україна понад усе», «Схід та захід разом», «Разом ми сила».

«Марш єдності» в Харкові. Гідність. Рішучість. Перемога. Українці Харкова вийшли під єдиними синьо-жовтими прапорами, аби ще раз нагадати: Харків — це Україна! Місто є кому захищати! Одеса — це Україна! Вся Україна — єдина!» — написав у Фейсбуці координатор групи «Інформаційний спротив-Південь» Сергій Братчук.

В інтерв’ю журналістам та у соцмережах, де «Марш єдності» коментарями і вподобайками підтримали ще тисячі харків’ян, мешканці різних міст і сіл, учасники ходи наголошували, що саме зараз той момент, коли українцям треба продемонструвати національну єдність, згуртованість і рішучість стати на захист територіальної цілісності і суверенітету від посягань Російської Федерації, котра стягнула до кордонів нашої держави понад сто тисяч військових та велику кількість озброєння.

«Це мирна акція без політичних закликів, яку Харківська міська рада намагалася заборонити, посилаючись на COVID-19 та загрозу ймовірних провокацій. Тим краще, що суд дозволив її провести, бо це реалізація прав людей на демонстрацію своєї позиції», — наголосив координатор маршу Костянтин Немічев.

Попереду колони йшли декілька десятків правоохоронців, зокрема і кінологи з собаками, а позаду рухалися поліцейські автомобілі. Представники ветеранської спільноти та громадські спостерігачі теж стежили за порядком.

Як повідомили у відділі комунікації поліції Харківської області, правоохоронці не зафіксували під час «Маршу єдності» грубих правопорушень.

Завершилася хода на площі Свободи, де відбувся патріотичний мітинг. На ньому Штаб оборони ще раз закликав харків’ян продемонструвати, що Харків єдиний у пориві боронити місто від агресора і в разі нападу відчайдушно захищатиметься.

Нагадаємо, що напередодні у Харківській міськраді марш намагалися заборонити. Проти проведення ходи виступила харківська міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Серед причин заборони чиновники назвали складну епідеміологічну ситуацію з COVID-19, терористичну загрозу та ймовірність провокацій, «спрямованих і на дискредитацію керівництва держави, і на загострення суспільно-політичної ситуації».

Щоб зупинити проведення маршу, представники влади звернулися до суду. Ввечері 4 лютого Харківський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову. Наступного дня Феміда відмовила Харківській міськраді у другому позові щодо заборони акції.


На знімку: учасники «Маршу єдності».

Фото radiosvoboda.org