Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА

Представники Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних Організацій (ВРЦіРО) під час зустрічі з Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком та Першим заступником глави парламенту Олександром Корнієнком обговорили низку проблемних питань та законопроектів, щодо яких у них є зауваження чи застереження. У зустрічі також взяли участь народні депутати та представники центральних органів виконавчої влади.

Серед питань, до яких у представників ВРЦіРО є застереження, архієпископ Православної Церкви України Євстратій (Зоря), назвав ратифікацію Стамбульської конвенції. «Всеукраїнська Рада Церков багато працювала над тим, щоб поліпшити українське законодавство стосовно протидії домашньому насильству. Також ми, як рада церков, у співпраці з нашими іноземними партнерами започаткували проект, покликаний допомагати на місцях, ділитися досвідом боротьби з домашнім насильством через релігійні громади. Ми не просто говоримо, що проти домашнього насильства, ми маємо механізми міжконфесійного співробітництва, покликані боротися із цим злом. Тому було б доцільно перед тим, як давати остаточну відповідь у просуванні цього питання, зробити аудит того, що вже зроблено в цій сфері, які законодавчі механізми передбачено і як вони використовуються. На наш погляд, наявні механізми навіть кращі, ніж ті, що прописані в Рамковій конвенції», — зазначив він.

Одразу декілька представників ВРЦіРО привернули увагу парламентаріїв до теми комерційного сурогатного материнства. Зокрема, протоієрей Української Греко-Католицької Церкви отець Олекса Петрів зауважив, що комерційне сурогатне материнство заборонено в усій Європі. Лише в деяких європейських країнах воно дозволено як альтруїстичне.

«Ми, звичайно, хочемо, щоб демографічна криза зупинилася в Україні, але правильним шляхом — завдяки підтримці сімей, відповідального материнства і батьківства», — сказав єпископ Віталій Кривицький, ординарій Київсько-Житомирський Римо-Католицької Церкви в Україні.

Представники духовенства доволі критично висловилися щодо трьох, зареєстрованих у парламенті, законопроектів на цю тему. Наразі, за їхніми словами, урядовий проект закону «Про допоміжні репродуктивні технології» (№ 6475) та два альтернативні до нього проекти № 6475-1 і № 6475-2 пропонують легалізувати сурогатне материнство, а суттєві зауваження до них з боку релігійної спільноти враховані не були. «Ці три законопроекти не сильно відрізняються один від одного. Жоден із них не йде у тому руслі, щоб подбати про фундаментальні речі», — наголосив отець Олекса Петрів, додавши, що парламент має серйозно замислитися, чи доцільно словами про наповнення бюджету від послуг комерційного сурогатного материнства прикривати діяльність, яка, по суті, є торгівлею українськими дітьми та сексуальною експлуатацією жінок.

«Сім’я — це основа теперішньої та майбутньої безпеки і шлях подолання демографічної кризи. Якщо не подбати про сім’ю, то вже через кілька років побачимо незворотність негативної тенденції. Тому ВРЦіРО закликає покращити державну сімейну політику», — сказав Олекса Петрів, акцентувавши увагу на необхідності створення міністерства у справах сім’ї, молоді та дітей.

Старший єпископ Української Церкви Християн Віри Євангельської Михайло Паночко, зауваживши, що церкви та релігійні організації займаються тим, що найбільше необхідне суспільству — працюють над оздоровленням моралі, запропонував відновити роботу Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, яку було ліквідовано у 2015 році. А владі — взяти під патронат щорічний Молитовний сніданок. «Молитовний сніданок — це важлива річ. Тут ми взяли добрий приклад з інших країн. Але Молитовний сніданок має бути під патронатом або Президента, або Голови Верховної Ради», — наголосив він.

Головуючий у Всеукраїнській Раді Церков і Релігійних Організацій, президент Українського Біблійного товариства Григорій Комендант запропонував утворити постійно діючий дорадчий орган при парламенті за участі представників ВРЦіРО, щоб частіше зустрічатися та швидше вирішувати нагальні питання.

Порушували представники ВРЦіРО й інші теми, зокрема, стосовно доопрацювання законопроектів, які стосуються реєстрації релігійних громад в умовах адміністративної реформи, права постійного землекористування, зменшення вартості опалення та природного газу для приватних некомерційних закладів освіти — дитячих садків і шкіл, у тому числі заснованих релігійними організаціями.

Підбиваючи підсумки зібрання, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук подякував усім присутнім, зауваживши, що системні зустрічі, які відбуваються між представниками парламенту та ВРЦіРО, свідчать про те, що є взаємний інтерес до діалогу. «І це надзвичайно важливо. Маємо розуміти, що ми всі різні, але всі рівні. Тому для того, щоб дійти згоди, нам потрібен діалог. Ми все почули, отримали від вас і поради, і побажання, і благословення, і навіть необхідний наганяй. Ми це сприймаємо, бо це абсолютно правильно. Бо має бути вся палітра емоцій, адже найцінніше, чим може поділитися людина — це емоція, інформація та любов», — сказав він.

Щодо озвучених питань, Руслан Стефанчук зауважив, що вони різні та різної складності. «Але це не означає, що на складне питання не потрібно давати відповідь. Деякі з порушених тем нові, а деякі вже мають історію.

Думаю, що ми уважно все проаналізуємо. Те, що можна буде вирішити одразу, ми вирішимо. Проте є питання, які потребуватимуть дискусій. Але дорогу осилить той, хто нею йде. Дуже хочу, щоб ми разом, будуючи діалог, знайшли компроміс», — констатував він.

Зокрема, стосовно Молитовного сніданку, глава парламенту зазначив, що передасть Президентові озвучену пропозицію. «Це справді унікальне об’єднання всіх, незалежно від політичних поглядів, це об’єднання людей, які люблять Бога і люблять Україну. Ця об’єднуюча сила є надзвичайно правильною», — наголосив політик, зауваживши, що, наприклад, ідею дорадчого органу можна реалізувати на основі міжфракційного депутатського об’єднання, а також залучати до цього гуманітарний комітет. «Якщо ви бачите, що цього недостатньо, у вас є наші з Олександром Сергійовичем (Корнієнком. — Ред.) контакти. Будь-які речі, які потребуватимуть швидких дій, ми можемо обговорити», — додав він.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Перший заступник голови парламенту Олександр Корнієнко, акцентувавши увагу на безпековій ситуації, закликали представників церков та релігійних організацій роз’яснювати вірянам ситуацію, щоб люди мали спокій, розуміли координацію дій. «Ми не маємо права допустити паніку, бо вона породжує крах довіри. А довіра — це найцінніше, що є в суспільстві», — констатував Голова Верховної Ради.

«Нам би хотілося ще раз донести важливість того, щоб люди перебували в спокої та не панікували. Без економічної паніки, у першу чергу, тому що одним із завдань є недопущення політичної та економічної дестабілізації всередині країни, чого так прагнуть наші недруги і вороги», — зазначив Олександр Корнієнко, закликавши представників ВРЦіРО задіяти для цього у тому числі й міжнародні зв’язки. «Я впевнений, що нині більшість людей звертаються до вас, бо в тяжкі часи українці не байдужі до церкви. І за соціологією, і за культурою ми знаємо, що церква — одна з тих структур, що має найбільшу довіру серед суспільства. І, звичайно, ми впевнені, що ви точно їх заспокоїте, бо виконуєте свою місію», — сказав він.

Крім того, коментуючи питання децентралізації реєстраційних повноважень, ратифікації Стамбульської конвенції та сурогатного материнства, Олександр Корнієнко зауважив, що ці теми потребують глибокого та всебічного обговорення, тому парламент повернеться до них, тільки-но вщухне хвиля коронавірусної хвороби.

Насамкінець керівництво Верховної Ради отримало в подарунок від Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних Організацій нове сучасне видання Біблії.