«За 30 років кількість членів АМУ зросла у тридцять разів та об’єднує 978 територіальних громад, — зазначив голова Асоціації міст України, міський голова Києва Віталій Кличко. — Асоціація стала потужним та ефективним інструментом в обстоюванні інтересів місцевого самоврядування, в захисті прав громад і перспектив розвитку міст, селищ та сіл».

На форумі підкреслили, що в асоціації спільно утверджують місцеве самоврядування європейського зразка та пере-творюють нашу країну в державу сильних та спроможних громад. Зокрема, завдяки АМУ для всіх громад залучено понад 89 мільярдів гривень, 27 мільярдів з яких — це кошти на виконання умов меморандуму щодо забезпечення теплопостачання. Тож саме на таку суму підприємства теплоенерго отримали компенсацію за різницю в тарифах за минулі роки та змогли погасити борги за газ.

«Влада дослухалася до наших пропозицій щодо необхідності збільшення частки податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), яка йде до місцевих бюджетів. Цього року громади отримуватимуть 64 відсотки цього податку, що на чотири відсотки більше, ніж торік.

Також наголошувалося, що нині, в умовах загрози подальшої агресії Росії, громади спрямовують свої зусилля на створення системи територіальної оборони. «Важливі наша єдність, готовність захищати свою державу та гідність, розвивати громади, будувати сильну та успішну державу з ефективним і спроможним місцевим самоврядуванням», — наголосив Віталій Кличко.

Коли йдеться про Івано-Франківщину, то регіональне відділення АМУ перше у країні об’єднало всі 62 прикарпатські територіальні громади. Голова регіонального відділення АМУ, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків відзначив, що в час, коли фактично відбувається централізація влади, асоціація захищає основи самоврядування.

У форумі також узяли участь народні депутати, зокрема, представники Івано-Франківщини Василь Вірастюк, Олена Вінтоняк, Олег Марусяк, Олександр Матусевич, Едуард Прощук, Оксана Савчук, В’ячеслав Врубльов та Віталій Безгін. Крім того, на форум прибули керівники регіональних відділень АМУ та понад 150 голів територіальних громад і представників органів місцевого самоврядування з Івано-Франківської, Волинської, Закарпатської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей. Спеціальним гостем форуму став проректор Українського Католицького Університету, відомий український правозахисник, публіцист, релігієзнавець Мирослав Маринович.

У рамках заходу відбулась відкрита дискусія «Об’єднання України через розвиток муніципалітетів», яку модерував виконавчий директор регіонального відділення Юрій Стефанчук. Він відзначив, що Івано-Франківськ був серед перших 35 міст, які утворили об’єднання депутатів місцевих рад, яке згодом перетворилося на Асоціацію міст України.

Під час форуму також було обговорено деякі питання соціального захисту ветеранів АТО/ООС, діяльності районних рад, екологічної освіти, освітньої субвенції, соціалізації учасників бойових дій, потреби будівництва заводу із переробки твердих побутових відходів, очищення русел річок тощо. У дискусіях на ці теми взяли участь народні депутати Едуард Прощук та Оксана Савчук. 

Приміром, повінь 2020 року принесла Івано-Франківщині понад два мільярди гривень збитків та загибель людей. Тож на часі екологічні заходи, зокрема державні програми з очищення русел річок. Саме на пілотних проектах щодо захисту довкілля зупинився Едуард Прощук.

Народний депутат Оксана Савчук відзначила актуальність питання відновлення нічних тарифів на електроенергію, адже скасування цього режиму боляче вдарило по громадах. У зв’язку з цим вона готує депутатське звернення.

У рамках заходу відбувся перший етап Всеукраїнського відбору до 30-річчя АМУ «Успішна громада». Під час роботи форуму діяла виставка бізнесу Західного регіону.

Івано-Франківська область.

На знімку: учасники форуму.

Фото з відкритих джерел.