Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук (на знімку) взяв участь у «Дія. Саміт», під час якого команда Міністерства цифрової трансформації презентувала понад 10 нових цифрових послуг. Серед них — зміна місця реєстрації на всю країну, послуги для пенсіонерів та водіїв, нові сповіщення в «Дії», оновлений «Дія. Підпис». Крім того, під час заходу було презентовано спеціальний податковий режим для IT-індустрії «Дія. City» та інші цифрові проекти й ініціативи. Участь у саміті взяли також Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, команда «Дії» та Мінцифри, міжнародні гості.

Відкривши захід, Президент Володимир Зеленський повідомив, що відсьогодні в «Дії» доступні послуги зі зміни місця реєстрації та опитування як перший крок до безпосереднього народовладдя.

«Відсьогодні — жодних обліків, кабінетів, паспортних столів, військкоматів та черг. Відтепер змінити місце реєстрації можна онлайн, у декілька кліків. Усіх вітаю. До речі, довідку А4, яку треба було носити разом з ID-паспортом, також можна забути», — додав він. Володимир Зеленський також розповів, що в додатку «Дія» відсьогодні запускають функцію «Опитування». Поки що запитання пов’язані з можливостями додатку та доступних у ньому послуг, але в майбутньому вони стосуватимуться інших питань життєдіяльності держави.

«Справді, коли про цифровізацію говорили три роки тому, це здавалося фантастикою. Якщо замислитись про це питання філософськи, маємо визнати: останній раз таку трансформацію суспільних відносин ми, мабуть, відчували тисячі років тому, коли було винайдено писемність. Це був перший спосіб передачі інформації. Сьогодні маємо абсолютно інший рівень способу передачі думки, співпраці, допомоги одне одному. А саме тому в пригоді тут стає держава», — наголосив під час виступу Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

А відзначивши роль парламенту, він назвав 2021 рік одним із найбільш проривних в українській законотворчості для цифрової сфери. «Минулого року Верховна Рада України підготувала та ухвалила таку кількість цифрових законів, як за всі попередні роки разом узяті», — сказав політик, озвучивши назви найголовніших із них. Це, зокрема, закони про цифрові паспорти та про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні. Останній, до речі, є одним із трьох законопроектів «Дія. City», який надає унікальний економічно-правовий режим для ІТ-компаній та креативної індустрії. «Між іншим, два інших закони теж були ухвалені в кінці минулого року», — зауважив Руслан Стефанчук.

Торік також було ухвалено закони про публічні електронні реєстри, щодо реєстрації та декларування місця проживання. А також про національну комісію з питань зв’язку та інформації, який, за словами політика, відчиняє для України двері до єдиного цифрового ринку ЄС з усім потенціалом. «Я впевнений, що ми всі відчули, наскільки важливі ці зміни і наскільки перспективними вони є», — наголосив Голова Верховної Ради, додавши, що й нині парламент продовжує свою роботу над цифровізацією. Серед таких законопроектів, зокрема, про хмарні послуги, про електронне резиденство, портфель законів про кібербезпеку, про електронний перепис тощо. «Усі ці законопроекти ми плануємо ухвалити вже найближчим часом», — наголосив Руслан Стефанчук. Крім того, за його словами, цього року планується оновити законодавство про захист персональних даних та електронні довірчі послуги.

«Український парламент був і залишається надійним партнером народу на шляху впровадження нової справедливої цифрової реальності», — констатував він.

У свою чергу Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зауважив, що економія від користування онлайн-послугами за 2020—2021 роки становить 14,7 млрд грн. «Що більше послуг ми переводимо в онлайн, то прозорішою стає наша країна. Прибираємо посередників, унеможливлюємо корупцію, впроваджуємо нові програми підтримки, удосконалюємо вже наявні — робимо життя українців більш зручним та комфортним», — констатував він.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.