За даними МОЗу на 10.00, в Україні за минулу добу зафіксовано 41 694 нові випадки коронавірусної хвороби. Загалом на сьогодні майже 590 тисяч українців хворіють на COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу сказав перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

«При цьому споживання рідкого кисню в лікарнях становить 145,5 тонни на добу — це у 2,5 рази менше, ніж було за попередньої хвилі. Проте ми готові і до гірших сценаріїв», — сказав він на брифінгу.

За його словами, упродовж двох місяців лікарні отримають 225 нових кисневих станцій, придбаних за державний кошт: 105 доставлять в регіони протягом лютого, ще 120 — у березні. Одна така станція може виробляти до 500 літрів кисню на хвилину.

Також Міністерство охорони здоров’я України розподілило у регіони 60 тисяч курсів Молнупіравіру — пігулки американської фармкомпанії для лікування COVID-19. Як пояснив чиновник МОЗу, це препарат прямої дії, який блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Так він запобігає розмноженню вірусу та знижує ризик важкого перебігу хвороби.

За словами Олександра Комаріда, Молнупіравір буде доступний українцям, які його потребують, абсолютно безплатно. Сімейні лікарі першочергово призначатимуть його пацієнтам із груп ризику, щоб убезпечити хворих від переходу із легкого ступеня тяжкості захворювання до середнього та важкого.

Представник профільного відомства наголосив: цей препарат можна отримати лише за призначенням лікаря, його реалізація через аптечну мережу нині не планується.

У МОЗ повідомили, що найближчим часом логісти почнуть доставляти протиковідні ліки до закладів охорони здоров’я. Згодом надійдуть ще 240 тисяч курсів, з яких понад 75 тисяч до кінця цього тижня. Окрім цього, для лікування COVID-19 в Україну надійшло 43,7 тисячі флаконів Ремдесивіру. Його призначають лише при стаціонарному лікуванні ковіду середньої тяжкості та тяжкого ступеня.