Так, у неділю ввечері відбулася розмова з президентом США Джо Байденом. Лідери обговорили безпекову ситуацію навколо нашої держави — обмінялися наявною інформацією, її оцінками та обговорили шляхи деескалації. Володимир Зеленський наголосив, що українська сторона розуміє всі поточні ризики і готова до будь-якого розвитку ситуації. «Зупинимо будь-яку ескалацію в бік України. Столиця України, Київ, інші міста нашої держави — Харків і Львів, Дніпро й Одеса — у безпеці та під надійним захистом», — наголосив Глава держави. Президент України відзначив кроки Сполучених Штатів та інших партнерів, які продовжують надавати нам дієву підтримку.

Співрозмовники підтвердили єдність позицій щодо важливості продовження політико-дипломатичних зусиль з метою розблокування мирного процесу та відновлення стабільності. Президент України окремо наголосив, що наша держава виступає виключно за мирне врегулювання конфлікту. Було приділено увагу крокам, що здійснюються для деескалації та досягнення миру в межах усіх наявних переговорних форматів. Лідери також обговорили санкції у разі ескалації агресії Росією. Під час розмови також ішлося про питання підвищення фінансової та енергетичної стійкості України на тлі поточних викликів.

Володимир Зеленський запросив Джо Байдена відвідати Україну з візитом: «Переконаний, що ваш приїзд до Києва в найближчі дні, що є вирішальними для стабілізації ситуації, буде потужним сигналом та сприятиме деескалації».

У неділю, 13 лютого, відбулася телефонна розмова В. Зеленського з Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Президент України наголосив на важливості об’єднання та координації політико-дипломатичних зусиль з метою розблокування мирного процесу та відновлення стабільності. У цьому зв’язку він подякував Шарлю Мішелю та лідерам ЄС за те, що їхні дипломати залишаються в нашій країні та підтримають нас. «Ми розуміємо всі ризики та готові до розвитку будь-якого сценарію. Але ми перебуваємо в цій ситуації з 2014 року. А сьогодні для нас найбільший ворог — це паніка», — наголосив Володимир Зеленський.

Президент України також заявив про необхідність запровадження превентивних санкцій проти РФ. Окрему увагу було приділено підвищенню оборонної та фінансової стійкості України.

Безпекову ситуацію Володимир Зеленський обговорив також із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. «Високо ціную підтримку України з боку Канади. Вже надана фінансова підтримка нашій державі у розмірі 120 мільйонів доларів та продовження тренувальної місії UNIFIER для нас дійсно важливі», — наголосив Володимир Зеленський. Президент також високо оцінив рішення канадської сторони про виділення значної додаткової фінансової допомоги Україні.

Не припинялися цими вихідними й перемовини на рівні МЗС. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звірив годинники зі своїми колегами з ЄС — Жозепом Боррелем та США — Ентоні Блінкеним. Окремо вітчизняне зовнішньополітичне відомство виступило із заявою щодо заходів із протидії агресивним діям РФ. «Українська дипломатія цілодобово перебуває на зв’язку з усіма ключовими партнерам, оперативно отримує необхідну безпекову інформацію, що дозволяє вживати нам своєчасні дії. Ми продовжуємо працювати задля зниження напруження і мобілізації конкретної підтримки міжнародних партнерів з метою утримання Росії в руслі дипломатичного діалогу», — підкреслюється у документі.