Цей захід, що відбувався в онлайн-режимі за участю фахівців у сфері управління відходами та представників громад, став черговим кроком на шляху до формування Регіонального плану управління відходами в Донецькій області на період до 2030 року.

Під час круглого столу було презентовано інформацію про сучасний стан системи управління відходами в регіоні, досвід та напрацювання, отримані при реалізації попередніх програмних документів в сфері управління відходами, сучасні регіональні полігони, що вже побудовані на території області та інші об’єкти інфраструктури, що будуються, та забезпечать належне поводження з побутовими відходами та використання їхнього ресурсного потенціалу. Також учасники круглого столу обговорили питання поділу території Донецької області на кластери відповідно до методики, визначеної наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 10.09.2021 № 586. На зустрічі йшлося й про переваги механізму співробітництва територіальних громад при розв’язанні питань поводження з відходами, створення та управління спільними підприємствами, що надають послуги зі збирання, перевезення, перероблення та захоронення побутових відходів.

Окрему увагу присутні приділили проблемі розроблення схем санітарного очищення населених пунктів, укрупнених до кластерів. Було обговорено порядок збору вихідних даних, механізм розробки та затвердження таких схем.

Водночас учасники круглого столу дійшли згоди не поспішати з остаточним формуванням пропозицій до обговорюваних питань і вирішили зустрітися ще раз — за кілька тижнів.

Як розповів директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА Сергій Натрус, усі напрацювання з питань екології базуються на спільних розробках із представниками Франції з 2004 року. За результатами виконання Програми поводження з відходами в Донецькій області на 2016—2020 роки департаментом екології та природних ресурсів була сформована концепція управління твердими побутовими відходами в області, що отримала схвалення на засіданні колегії Донецької обласної державної адміністрації.

— Одне з актуальних завдань сьогодні полягає в тому, щоб європейські експерти оцінили розроблену на рівні Донецької області концепцію на відповідність усім директивам Європейського Союзу щодо управління відходами.

Під час першого засідання круглого столу ми розпочали спільне укладення майбутнього документа з питань санітарного очищення по всім п’яти кластерам, що базуються в Бахмутському, Краматорському, Покровському, Волноваському та Маріупольському районах. Якщо припустити формування схем санітарного очищення самими громадами, то неминучими стали б розбіжності при укладанні цих документів — адже кожна громада формувала б ці проекти на власний розсуд, без дотримання єдиних критеріїв і стандартів. Тож завдання, поставлене обласною владою, полягає в тому, що схеми санітарного очищення, укладені нами по кожному з кластерів, пройшли експертизу на рівні представників Європейського Союзу. На цьому шляху ми вирішили скористатися тісними партнерськими зв’язками, що поєднують обласну владу Донеччини з Латвійською Республікою.
Нетривалий «тайм-аут», взятий департаментом екології та природних ресурсів Донецької ОДА, фахівці-екологи використали для спілкування з латвійськими партнерами. Попередньо оформивши відпустки, шестеро працівників департаменту екології разом із керівництвом найбільших громад Донеччини здійснили приватну поїздку за власний рахунок до Латвійської Республіки. Неофіційний візит, організації якого посприяло Посольство України в Латвійській Республіці та Почесне Консульство Латвійської Республіки у Слов’янську, став досить плідним: учасники робочої групи провели низку важливих зустрічей в установах і на підприємствах Латвії й заручились згодою латвійської сторони до взаємодії. Зокрема, відбулися зустрічі на підприємствах у галузі переробки та поводження з відходами.

— У разі якщо будуть досягнені цілі, які ми ставимо, регіональний план управління відходами в Донецькій області на період до 2030 року отримає належну оцінку європейських експертів і відтак може пройти сертифікацію на рівні Європейського Союзу, — наголошує директор департаменту. — У перспективі це дає змогу Донецькій області отримувати кредитні або грантові кошти на вирішення питань поводження з відходами. Це саме та «фішка» майбутньої стратегії, яка нам необхідна.

Можливість кредитування від Європейського Союзу відкриває сьогодні великі перспективи перед Донеччиною. Адже кредитування під 1,7—3 відсотка річних, яке згодом може бути відкрито європейськими банками, досі було небаченим для регіону в розрізі питань поводження з побутовими відходами.

У березні в Донецькій області очікують прибуття експертів Європейського Союзу, які долучатимуться до добору європейських компаній для співпраці у сфері управління відходами.

— Ми дуже високо цінуємо здобутки та напрацювання, досягнуті впродовж проведених у Латвії зустрічей. Латиші — дуже доброзичливі та відкриті люди. Вони щиро раді гостям з України і щасливі ділитися своїми можливостями, — зауважив Сергій Натрус. — Наша співпраця у питаннях управління відходами триває з червня 2021 року, коли латвійські партнери презентували систему поводження з відходами в Латвійській Республіці в Краматорську. У грудні в Донецькій торгово-промисловій палаті відбувся міжрегіональний екологічний форум «Поводження з відходами. Виклики та рішення» за участю представника Латвійського агентства інвестицій та розвитку в Україні Айнарса Межуліса та інших партнерів із Латвійської Республіки. Побачені перші результати масштабної роботи, й зокрема, зведення в Бахмуті в рамках програми «Велике будівництво» сміттєперевантажувальної станції із сортувальним обладнанням, надихнули представників Латвії на нові важливі кроки на шляху партнерства. На черзі — прибуття експертів із Латвії для подальших кроків із реалізації проектів систем очищення, і для нас є дуже важливим, щоб вони могли ознайомитись на місці з технічним завданням майбутніх потужностей.

Донецька область.

На знімку: під час відвідин Латвійської Республіки посадовцями департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА та представниками громад Донеччини.

Фото надано департаментом екології та природних ресурсів Донецької ОДА.