Першою реакцією міжнародної спільноти на рішення Кремля визнати так звані «ЛНР» та «ДНР» стали обурення і заяви про чергову агресію проти України, а другою — запровадження нових санкцій проти Росії.

Причому західні лідери підкреслюють, що це — лише перша черга санкцій. У разі ескалації агресії з боку Росії зростатиме й перелік економічних обмежень. Увечері у вівторок зі спеціальною заявою виступив Президент США Джо Байден. За його словами, перші санкції Сполучених Штатів проти Росії стосуватимуться двох банків, а також зовнішнього державного боргу РФ. Президент США наголосив, що Вашингтон підготував санкційну відповідь разом із союзниками по НАТО.

За словами Джо Байдена, санкції повністю блокуватимуть діяльність двох фінансових установ — «ВЭБ» та «Промсвязьбанк», який є опорним для підприємств оборонно-промислового комплексу Росії. «Також будуть санкції проти суверенного боргу Росії — це значить, що Росія не зможе запозичувати на зовнішніх ринках і торгувати новими державними облігаціями на ринках. Із завтрашнього дня і потім ми запроваджуємо санкції проти російських еліт і їхніх родин. Вони беруть участь у корупційній політиці і мусять страждати також. Як ми сказали, «Північний потік-2» не буде просуватися. Коли Росія розмірковує про наступні кроки, ми також готуємося до наступних кроків, і ціна для Росії буде ще більшою», — пообіцяв Джо Байден.

Друзі Путіна не потраплять до Лондона

Про нові обмеження оголосив і прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Як передає Укрінформ, під час виступу у Палаті громад прем’єр заявив: «Сьогодні Велика Британія запроваджує санкції проти п’яти російських банків: «Россия», «ИС Банк», «Генбанк», «ПАО Промсвязьбанк»» та «Черноморский банк развития и реконструкции».

За його словами, під персональні обмежувальні заходи потрапили бізнесмени Геннадій Тимченко, Ігор і Борис Ротенберги. «Всі статки, які вони мають у Великій Британії, будуть заморожені, а вказаним особам буде заборонений в’їзд до країни», — додав Борис Джонсон.

Депутати Держдуми більше не поїдуть в Ніццу

Міністри закордонних справ Євросоюзу на позачерговій зустрічі також одностайно погодили пакет санкцій проти Росії, інформує «Європейська правда». Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель уточнив, що під обмеження потрапить 351 член Державної Думи — хто голосував за звернення до Путіна про визнання ОРДЛО. Також у списку 27 осіб і об’єднань, які відіграли роль у підриві територіальної цілісності України. До речі, серед цих осіб є і пропагандисти – Маргарита Симоньян, Володимир Соловйов і навіть речниця МЗС Марія Захарова.

Санкції також націлені на економічні відносини між ЄС і двома окупованими територіями Донбасу.

Приєдналися Канада, Японія та Австралія

Долучилася до посилення санкційного режиму й Канада. Прем’єр-міністр Джастін Трюдо заявив, що канадцям буде заборонено купувати російський суверенний борг, а країна застосує додаткові санкції до підтримуваних державою російських банків і перекриє будь-які фінансові операції з ними.

Рішення запровадити економічні обмеження проти Росії ухвалила і Японія. Прем’єр-міністр Фуміо Кісіда заявив, що санкції Японії містять заборону на випуск російських облігацій у Японії та заморожування активів деяких росіян, а також обмеження поїздок до Японії, повідомляє «Інтерфакс».

Учора про підтримку кроків американського і британського урядів оголосила й Австралія. Ця країна піддасть санкціям два російські банки, а також запровадить заборону на поїздки для восьми членів російської Ради безпеки.

Вл. інф.