Головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Ахмад Хан повідомив, що отримав достатньо звернень для того, щоб  розпочати розслідування військових злочинів, скоєних Росією в Україні, і приступив до справи.

Карім Ахмад Хан також повідомив, що Міжнародний кримінального суд отримав відповідне звернення від 39 країн світу, зокрема країн ЄС, Австралії, Канади, Великої Британії. Ці звернення дозволяють його відомству розпочати розслідування ситуації в Україні від 21 листопада 2013 року й донині й таким чином «охопити усі заяви про воєнні злочини, злочини проти людяності або геноцид, скоєні раніше й нині й здійснені на всій території України будь-ким». Хан також додав, що його команда негайно розпочала збір доказів. 

Головний прокурор зауважив, що ще під час попереднього вивчення ситуації в Україні, його відомство отримало підстави вважати, що в Україні було здійснено злочини, що підпадають під юрисдикцію Суду та можуть бути розглянути ним.

«Виконуючи свої обов'язки, я намагатимуся взаємодіяти з усіма зацікавленими сторонами й сторонами конфлікту, щоб забезпечити об'єктивне й незалежне розслідування за принципом взаємодоповнюваності. При цьому ми й далі зосередимося на нашій основній меті - гарантуванні відповідальності за злочини, що підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального трибуналу», - зазначив Хан. 

«Підтримка держав-учасниць і міжнародного співтовариства в більш широких масштабах матиме важливе значення, оскільки ми прагнемо подолати невід'ємні проблеми, з якими стикаємося під час проведення цих розслідувань. Тому я буду прагнути до партнерства та внеску всіх держав, щоб задовольнити нашу потребу в додаткових ресурсах у всіх ситуаціях, які вирішує мій офіс», - заявив Карім Ахмад Хан і закликав усіх, хто бере участь у бойових діях в Україні, «суворо дотримуватися чинних норм міжнародного гуманітарного права. Жодна особа в ситуації в Україні не має ліцензії на вчинення злочинів під юрисдикцією Міжнародного кримінального суду».