Відбулося це, передусім, через те, що у Євросоюзі нарешті зрозуміли, що наша держава – це не окраїна, а форпост Європи, за яким – свавілля й диктатура. Сьогодні саме наша країна захищає Європу від безумств російської влади, які повертають світ у часи Другої світової війни, а можливо й намагаються розв’язати третю.

28 лютого Президент України Володимир Зеленський разом з Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком та Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем підписали заявку на вступ до Євросоюзу. Водночас з Брюсселя пішли сигнали, що вона може бути розглянута у турборежимі й вже невдовзі Україна отримає статус кандидата на вступ до ЄС.

Навіщо про це говорити посеред війни, коли значно важливіші більш нагальні речі, як ось підтримка армії? Річ у тім, що вже сьогодні потрібно думати про майбутню відбудову нашої країни. На це знадобляться великі кошти, а статус кандидата дасть доступ до багатьох фондів Євросоюзу.

Проте найважливіше у цій ситуації навіть не гроші, а остаточне усвідомлення Євроспільнотою того, що Україна – це Європа. Саме тут проходить кордон між демократією й диктатурою.

Днями про це заявив й Нобелівський лауреат, лідер «Солідарності» й експрезидент Польщі Лех Валенса. «Від вас залежить, як складеться доля Європи та навіть всього світу. Це небезпечне завдання, але теж розраховую на те, що ЄС швидко прийме вас, щоб підтримувати і допомагати. Я працюватиму над цим. Ви заслуговуєте на найвище визнання і на найбільшу підтримку», - підкреслив він.

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що цього тижня варто очікувати важливі новини щодо заявки України на членство в Європейському Союзі. За його словами, деякі країни, що раніше не підтримували вступ України, після російського вторгнення змінили свою позицію, хоча хто конкретно, він не назвав.

"Ситуація змінилася. Я поки що не буду відповідати, які конкретно країни займають зараз скептичну позицію. Але деякі з тих країн, які були негативно налаштовані, тепер нас реально підтримують. Деякі все ще ні. Але чекайте, на цьому тижні будуть серйозні новини, пов'язані з нашим членство в Європейському союзі", - запевнив Дмитро Кулеба. "Тиждень тому ми були до вступу в ЄС приблизно так, як з Києва до Місяця, а тепер наш вступ це приблизно як з Києва до Вінниці", - додав він.

Нагадаємо, посли ЄС у понеділок обговорили заявки на вступ України, Молдови та Грузії і попросили Єврокомісію розглянути запити країн та надати свою оцінку. Тепер французьке головування в ЄС надішле три листи до Європейської комісії з проханням оцінити заявки трьох країн.

Про це ж повідомив й президент Європейської ради Шарль Мішель, додавши, що "солідарність, дружба та безпрецедентна допомога ЄС Україні є непохитними".