9 березня, у день народження Тараса Шевченка, на Майдані Незалежності в Києві відбулася мистецька акція «Вільне небо/Free Sky» на підтримку заклику українського народу та Президента України Володимира Зеленського до країн Заходу та інших держав закрити небо над нашою країною, щоб зупинити війну. Музиканти симфонічного оркестру «Київ-Класик», які залишилися в столиці, під керівництвом диригента, артиста ЮНЕСКО в ім’я миру Германа Макаренка виконають гімн України та гімн Європи (фрагмент «Оди до радості» Людвіга ван Бетховена), а також низку відомих українських музичних творів.

Із закликом до країн Заходу про закриття неба уже 14-й день звертаються керівництво та громадяни України, ця вимога лунає під час численних маніфестацій мало не у всіх країнах. І саме до посилення тиску на уряди західних країн закликав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. «Неспроможні у чесному бою протидіяти українській армії, російські окупанти вдалися до бомбардування українських міст, знищення житлових будинків, шкіл, лікарень, садочків. Від ракет і бомб гинуть цивільні, гинуть українські діти», – зазначив він, закликавши людей миру 9, 10, 11 березня виходити у своїх містах із закликом закрити небо над Україною або дати нашій державі можливість зробити це самій.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, висловивши нашим союзникам вдячність за підтримку, також наголосив, що саме зараз, у цей момент, у цей день, у цю хвилину ми потребуємо максимально швидкої та практичної допомоги, від надання якої залежить українська перемога і непрограш Заходу, – це закриття українського неба або передача бойової авіації та засобів ПВО. «Якщо НАТО не хоче або неспроможне закрити небо над Україною, ми закриємо його самі, дайте нам зброю, якщо ваша зброя лежить у чохлах», – наголосив Секретар РНБО.

The Washington Post наводить слова міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, який наголошує, що для зупинки Путіна необхідні негайні та рішучіші кроки. «Нам потрібні літаки, нам потрібні ефективні системи протиповітряної та протиракетної оборони. Нам потрібно захистити наше небо, щоб російська авіація та ракети не вбивали мирних жителів», – заявив очільник МЗС.

«Атомна війна може початися навіть без запуску ядерних ракет», – наголосив міністр міністр енергетики України Герман Галущенко. «Навіть у страшному сні я не міг уявити захоплення Чорнобиля, Запорізької атомної станції, обстрілу Харківського фізико-технічного інституту, де розташована дослідна ядерна установка», – зазначив він, закликавши міжнародні організації задіяти всі свої можливості та зусилля, щоб встановити безполітну зону над Україною до того, як може статися катастрофа.

Тим часом американське видання Politico оприлюднило лист низки дипломатів США до президента Джо Байдена, у якому вони закликали запровадити обмежену безполітну зону над Україною, зокрема, для захисту гуманітарних коридорів.

Фото КИЇВ.MEDIA