Голови комітетів Верховної Ради з питань екологічної політики і природокористування та з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Олег Бондаренко та Андрій Герус спільно із тимчасово виконувачем обо’язків міністра захисту довкілля та природних ресурсів Русланом Стрільцем закликали МАГАТЕ та НАТО запровадити Зону заборони доступу/закриття території над Україною.

«Збройні Сили захищають нашу землю, але небо України залишається вразливим. Постійні повітряні та артилерійські обстріли окупанта створюють пряму загрозу ядерним об’єктам та установкам в Україні. Це загрожує безпеці та добробуту не лише Європи, а й усього світу», – наводить слова Олега Бондаренка сайт партії «Слуга народу».

У зверненні наголошується на тому, що 9 березня 2022 року відбулося аварійне знеструмлення Чорнобильської АЕС. Усі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» були підключені до аварійних дизель-генераторів, проте запасу дизельного палива у них вистачить лише на 48 годин.

«Нам потрібно терміново відновити живлення, інакше можемо втратити контроль над ядерною та радіаційною безпекою на об’єктах підприємства. Світ опиниться перед новою ядерною катастрофою», – застеріг голова екологічного комітету.

Автори звернення також зауважують: знеструмлення нового безпечного конфайнменту (НБК) призведе до повної втрати контролю над системою безпеки комплексу, а через зупинку вентиляції НБК існує загроза забруднення радіоактивним пилом не лише України, а й країн Європи; відсутність енергозабезпечення сховища відпрацьованого ядерного палива, де зберігається майже 20 000 відпрацьованих тепловиділяючих збірок реактору з високою ймовірністю може спричинити радіаційну аварію; пошкодження інфраструктури поводження з радіоактивними відходами внаслідок влучання снарядів матиме катастрофічні наслідки та, найімовірніше, потребуватиме проведення відповідних повноцінних ліквідаційних робіт.

Міжнародна спільнота неодноразово закликала Росію припинити збройну агресію проти України та утриматися від нападів на ядерні об’єкти, адже це може обернутися глобальною радіаційною катастрофою. І втрата зв’язку із системами радіаційного моніторингу ядерних об’єктів України лише погіршує ситуацію.

«На жаль, усі звернення були марними. Мало того, на тлі постійних повітряних атак Росія поширює дезінформацію про «брудну» ядерну бомбу, нібито створену в Україні, і таким чином ставить під сумнів процедури МАГАТЕ з контролю за ядерними матеріалами», – наголошують голови комітетів і т.в.о. міністра, закликаючи МАГАТЕ і НАТО закрити небо над Україною, щоб запобігти глобальній радіаційній катастрофі.

P.S. Уже після оприлюднення цього звернення, увечері 10 березня, московські агресори обстріляли Харківський фізико-технічний інститут. 

Внаслідок пошкодження трансформаторної підстанції було знеструмлено дослідницьку ядерну підкритичну установку (ЯПУ) «Джерело нейтронів». «Укотре країна-агресор здійснила акт ядерного тероризму. Інформація про наслідки пошкоджень уточнюється персоналом ЯПУ «Джерело нейтронів», – повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України.