Працівники Калинівської районної прокуратури на Вінниччині відстояли в суді передачу у власність сільської громади приміщень Будинку культури і дитячого садка.

Обидва об’єкти, що розташовані в селі Корделівка, мали піти з молотка на аукціоні. І це за умови, що населений пункт, де 3,5 тисячі населення, залишився би без Будинку культури та дитсадка. Вже призначили дату торгів. Однак у справу втрутилася прокуратура Калинівського району. Як вдалося захистити названі об’єкти і передати їх у власність територіальної громади?

Перевірку проводила старший прокурор Вікторія Шиманська. Вона ж обстоювала вимоги законодавства щодо недопущення незаконного відчуження об’єктів.

— Названі приміщення раніше належали ВАТ «Корделівський цукровий завод», — розповідає Вікторія Шиманська. — Поки підприємство працювало, обидва об’єкти також функціонували. В 2007 році завод припинив роботу. Відтоді почепили замки на дверях обох об’єктів. Коли почалася процедура банкрутства, арбітражний керуючий включив Будинок культури і дитячий садок до об’єктів ліквідаційної маси і виставив їх на торги.

Село Корделівка розташоване по обидва боки автомобільної дороги Вінниця—Київ. Будинок культури зовсім поруч з проїжджою частиною гомінкої траси. Дитячий садок теж недалеко від цього місця. Покупець, без сумніву, мав би вигоду від такого придбання, а громада?..

— Арбітражний керуючий в судових засіданнях переконував суд, що ВАТ «Корделівський цукрозавод» придбало названі споруди у власність, сплатило за них кошти в державний бюджет, отже, має право розпоряджатися ними на власний розсуд, — продовжує Вікторія Шиманська. — А ми керувалися статтями закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Саме цей документ є пріоритетним у справах про банкрутство. Ним чітко визначено, що об’єкти соціальної інфраструктури під час процедури банкрутства, навіть якщо вони перебувають у власності боржника, мають бути передані територіальним громадам, та ще й безоплатно.

Активну позицію зайняли і депутати сільської ради. Вони зібралися на сесію і ухвалили рішення про готовність прийняти названі об’єкти незалежно від того, в якому стані вони перебувають. Хоча будівлі в украй жалюгідному стані. Суд взяв до уваги думку депутатів, їхня позиція стала вагомим аргументом у прийнятті рішення. Сільський голова Корделівки Людмила Дудар також брала участь у судових засіданнях. У своїх виступах аргументовано відстоювала інтереси громади.

— Керівник громади дуже відповідально поставилася до справи, —каже старший прокурор Вікторія Шиманська. — Навіть коли перебувала на лікарняному, приїжджала на засідання. Бувало, спершу приймала процедури, призначені лікарем, а після того з’являлася в суді.

Після ухваленого Господарським судом Вінницької області рішення про передачу об’єктів громаді представник ВАТ намагався оскаржити документ. Вважав необ’єктивним. Однак його переконали, що затягування часу негативно позначиться на процедурі банкрутства. Після чого він відкликав скаргу на рішення суду.

Сільський голова Корделівки Людмила Дудар від імені односельців щиро подякувала працівникам прокуратури за те, що відстояли для села два дуже важливі об’єкти.

— Ми вже акумулюємо кошти на ремонт, — каже сільський голова. —На відновлення дитячого садка чекають батьки малолітніх дітей, нині в нас 120 малюків дошкільного віку, а діючий садок розрахований на п’ятдесят вихованців. Та й у Будинку культури разом односельці давно не збиралися! Власних коштів на ремонт у сільради не вистачить. Голова райдержадміністрації Василь Поліщук запевнив громаду, що районна влада підставить плече. 

В районі набули досвіду в справі кооперування коштів. У такий спосіб розбудували лікарню, низку інших об’єктів. За словами голови райдержадміністрації, так само відновлять два об’єкти в Корделівці.

Фото автора.

ПРЯМА МОВА

— Уже підписано акт про передачу Будинку культури і дитячого садка сільській громаді Корделівки, — каже прокурор Калинівського району Сергій Сухоребрий (на знімку). — Це найважливіший результат. Щоправда, досягти його було непросто. Зуміли завдяки оперативності наших працівників, яка особливо потрібна була на першій стадії справи, та активній участі в суді. Протягом шести місяців доводили, що названі об’єкти соціальної інфраструктури мають бути передані сільській громаді. До того ж — безплатно.

Ось так занедбали Будинок культури власники ВАТ «Корделівський цукрозавод».