Армія Китаю є одною з найутаємниченіших у світі. Більшість світлин – лише з парадів

Союзники -– це вороги, у яких є спільний ворог (Народна китайська мудрість).

Говорили про співпрацю задля забезпечення миру та спокою у світі. 

«Криза в Україні є не тим, що нам хочеться бачити», – сказав китайський лідер, передає Укрінформ із посиланням на Сіньхуа.

А ось  речниця Білого дому Джен Псакі під час брифінгу після розмови президентів США і Китаю заявила, що Вашингтон все-таки занепокоєний можливою допомогою КНР Росії. Мовляв, Байден «детально окреслив ускладнення й наслідки, які настануть, якщо Китай надасть матеріальну підтримку Росії, котра чинить жорстокі напади на українські міста та мирне населення». Псакі наголосила: Сполучені Штати спостерігатимуть передусім за діями офіційного Пекіна, а не за його заявами.

Ці переговори було заплановано після зустрічі в Римі 14 березня між радником Білого дому з національної безпеки Джейком Салліваном і старшим радником із зовнішньої політики Китаю Яном Цзечі.

Напередодні Кремль, відчуваючи крах своєї військової та економічної машини, нібито запросив допомогу у Китаю. Про це повідомило Financial Times з посиланням на американське джерело.  Потім Білий дім дав чітко зрозуміти, що на постачання зброї РФ під час війни в Україні реакція буде жорсткою. 

15 березня речник МЗС КНР Чжао Ліцзянь провів прес-конференцію, де йому кілька разів ставили запитання – чи то правда, що Москва звернулася по військову допомогу до Пекіна. Він послався на прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова, який це заперечив та звинуватив США у поширенні неправдивої інформації. 

«Ми наполегливо закликаємо США не завдавати шкоди законним правам та інтересам Китаю під час вирішення відносин з Росією. Китай і Росія продовжуватимуть вести нормальне економічне і торговельне співробітництво в дусі взаємної поваги, рівності та взаємної вигоди», – заявив речник МЗС КНР.  До речі, Китай офіційно не засудив напад РФ на Україну. 

Зрозуміло, якщо КНР підтримає РФ зброєю і економічно, то війна на території  України, яка захищає свою суверенність та незалежність  від російських нападників за підтримки антіпутінської міжнародної коаліції, набуде зовсім іншого статусу… 

Чи відгукнеться Китай на «SOS» Кремля (а диму без полум’я, як відомо, не буває) про поповнення російського військового арсеналу, насамперед для продовження війни в Україні, наразі на це питання з боку Піднебесної лунають лише дипломатичні відповіді. З різними акцентами, в залежності хто запитує…  Така вона китайська мудрість! До речі, цю ситуацію дотепно характеризує один з її висловів: «Союзники – це вороги, у яких є спільний ворог»...

Ситуація сама по собі безпрецедентна, бо для РФ десятиріччями Пекін був споживачем та конкурентом на міжнародному ринку озброєння. Проте в умовах найжорсткіших санкцій та величезних втрат у військовій техніці, військово-оборонний комплекс РФ фізично не зможе у короткі строки відновити боєздатність рашистської армії на рівень до 24 лютого 2022 року. Про це пишуть військові оглядачі інформаційно-консалтингової компанії «Defense Express».

Всі так розрекламовані РФ зразки зброї та техніки, які належали до категорії «аналоговнет», реальну перевірку боєм в Україні не пройшли. Про це свідчать не тільки тисячі одиниць знищеної  ЗСУ та й цивільними українцями техніки окупантів, а й величезна кількість просто кинутих рашистами через низьку технічну якість, відсутність палива та логістики модернізованих танків, найновіших БМП, зенітно-ракетних комплексів  тощо.

Як повідомили американські ЗМІ, РФ у Піднебесної нібито запросила бронетехніку, ракетні боєприпаси для засобів протиповітряної оборони, логістичні машини та навіть продовольчі пайки.

Проте, як вважають аналітики польського оборонного видання defence24, в реальності Москва доволі обмежена у тому, що може просити від Пекіна. І робити це одночасно у двох напрямах.

Короткостроковому, що передбачає закупівлю озброєння, техніки та боєприпасів, які рашистам необхідні прямо зараз і які вони можуть використати одразу без додаткового навчання.

Та довгостроковому – для того, щоб знайти заміну західним комплектуючим: від електронних компонентів до звичайних підшипників.

Польські аналітики констатують:  російські війська, які воюють в Україні, безумовно, мають проблеми зі зв’язком і програють на фронті радіоелектронної боротьби, в якій українська сторона використовує допомогу НАТО чи хоча б США. 

Китай, як світова держава, коли йдеться про виробництво електроніки, схоже, має відносно сучасні рішення із забезпеченням зв’язку.  І хоча в нього можуть бути не більш просунуті системи, ніж російські, вони, ймовірно, не були так добре вивчені українською стороною щодо шифрування або частоти, які використовуються.

На початку російського широкомасштабного вторгнення в Україну чимало західних військових експертів пророкували путінській армії швидку перемогу, і одним із головних чинників називали  перевагу ЗС РФ у повітрі.   Проте одним із найбільших сюрпризів на тому етапі війни стала нездатність винищувачів і винищувачів-бомбардувальників  повітряно-космічних сил (ПКС) РФ утримати таку ініціативу або розгорнути значну бойову підтримку з повітря для просування своїх сухопутних військ.  Згодом аналітики дійшли висновку, що «непереможна армія» Московії відчуває дефіцит високоточних боєприпасів для авіації.  Той факт, що бомбардувальники Су-34, багатоцільові Су-30 і штурмовики Су-25 йдуть у бій, часто тільки з підвісними класичними бомбами та некерованими ракетами, а не високоточною зброєю, можна побачити навіть у російських пропагандистських фільмах.

До того наша ППО щодня вдало якісно і кількісно збиває рашистські літаки. Саме відсутність авіаційних високоточних боєприпасів (для ударів з безпечної відстані), запас яких, за деякими даними, планувався щонайбільше на два тижні війни, сприяє збільшенню втрат бойових літаків РФ.

Водночас  КНР є власником 73 літаків Су-30 та 24 літаків Су-35С, для яких було закуплено високоточні боєприпаси різних типів, ймовірно, виробництво деяких з них вже локалізовано у Китаї. І вони, напевно,  теж  дуже цікавлять зараз Росію.

Аналітики не виключають, що росіяни могли закуповувати у китайців розвідувально-бойові безпілотні літальні апарати. Вони є досконалішими за те, що є на озброєнні в армії РФ. Проте термін підготовки операторів таких дронів становить від декількох місяців до півроку. Та й постачання будь-якого типу військової техніки, якої немає на озброєнні в армії РФ, потребує довготривалих тренувань.

Проте досі достеменно невідомо, чим закінчилися ці перемовини, і чи дійсно Пекін погодиться на пряму масштабну допомогу РФ. Не виключено, що її надаватимуть інкогніто.  Бо як тільки у США з’явились "інсайдерські" публікації лише про перспективу домовленостей Москви з Пекіном щодо допомоги, це спричинило різкий обвал курсу акцій китайських компаній. До того постає актуальне питання – як і чим розраховуватиметься РФ з китайським воєнторгом, коли її економіка майже на межі дефолту, завдячуючи міжнародним санкціям. Але як говорить китайська мудрість «Голодна миша готова і кішку з’їсти».