Ферму переобладнують під овочівництво.

Як писав «Голос України» в номері від 2 листопада минулого року, виробництво креветки Penaeus Vannamei, яку споживачі називають «королівською», запускало ТОВ «Акваферма Тілігул».

Розміщена на березі Тилігульського лиману біля села Прогресівка Березанської територіальної громади, ця ферма мала би стати найбільшою в Україні з вирощування саме такого виду аквакультури. Перша черга ферми, яка є складовою частиною цього розпліднику, дала б змогу вирощувати в рік від 500 до 550 тонн готової продукції, тобто приблизно 10% українського ринку споживання креветки загалом.

Утім, війна «заморозила» справу та стала причиною переорієнтації уже збудованого та готового до експлуатації підприємства.

Любомир Гайдамака вважає, що бізнесу слід прилаштовуватися до нових умов роботи.

«Як би це не було сумно, але плани з подальшого вдосконалення аквакультурних технологій на 2022-й рік, схоже, йде в тому напрямку, що й руський корабель, -- розповів на свій сторінці у Фейсбуці один з провідних спеціалістів в галузі аквакультури Любомир Гайдамака. -- Втім, це не привід для того, аби впадати у відчай та опускати руки. Ухвалено стратегічно важливе рішення. В цій теплиці почати вирощувати овочі для зміцнення продовольчої безпеки нашої громади. Спочатку посіємо розсаду, ранні овочі (салати, рукколу, редиску), а далі вирощуватимемо помідори, огірки, пряні трави і до самих заморозків матимемо свіжі овочі».

А щодо креветки, то Любомир зазначив: «І ця смакота з’явиться на наших столах. Обов’язково! Після перемоги». Він закликав бізнес зуміти перепрофілюватися, аби це було вигідно і для нашої воюючої країни, і для інвесторів, і для жителів сіл, які отримують нові робочі місця.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.