Закарпатський регіон стає національним хабом для всього українського бізнесу. Тож, у області створюють національний ІТ-кластер. А для захисту економіки України звільняють айтівців від військової служби на час воєнного стану. Про це повідомив голова ОВА Віктор Микита на зустрічі з представниками ІТ-сфери, які вже здійснили релокацію свого бізнесу в регіон. Посадовець зазначив, що ОВА забронює фахівців ІТ-сфери від призову, надасть локації для роботи, якісний інтернет та надаватиме допомогу і супровід діяльності у податковій сфері.

"Запрошую усіх ІТ-спеціалістів України до Закарпаття. Що ми пропонуємо: ми бронюємо айті-фахівців від призову на військову службу під час мобілізації та на час воєнного стану, надаємо локації для роботи, перероблені офісні площі та коворкінги, забезпечуємо їх охорону, надаємо якісний сучасний інтернет (волокно, супутник), допомагаємо у супроводі економічної, податкової та господарської діяльності", – запевнив керівник області.

Далі Віктор Микита, як інформує прес-служба ОВА, оприлюднив низку важливих аспектів, які потрібно знати айті-компаніям і фахівцям для релокації бізнесу: «ІТ-бізнес реєструється як підприємство, котре має намір перемістити свою діяльність та потужності в Закарпатську область в Мінекономіки. Обов’язкова реєстрація суб’єкта господарської діяльності на території області як реінтегроване підприємство з іншого регіону. Після цього ОВА спільно з Мінекономіки забезпечує формування пропозицій щодо бронювання ІТ-фахівців від призову на військову службу під час мобілізації та на час воєнного стану».

Цікава й така деталь. Від початку війни майже 35 тисяч фахівців ІТ-сфери переїхали до Закарпаття і ведуть тут діяльність.

А тим часом: 
Закарпаття отримало 10 установок Starlink від Львівського ІТ-кластеру. Про це також повідомив Віктор Микита: «Зараз украй необхідно забезпечити об’єкти критичної інфраструктури безперебійним інтернетом. Ми вдячні одній із найпотужніших ІТ-спільнот в Україні за підтримку та подальшу роботу в нашому регіоні». Доступ до мережі – важливий елемент нашої безпеки. На цьому наголосив Степан Веселовський, директор Львівського ІТ-кластеру, команда якого релокувалася на Закарпаття.

Фото прес-служби ОВА.