25 лютого Адміністративна рада Університету Тушія оприлюднила рішення про засудження російського вторгнення в Україну, ескалацію війни проти європейських цінностей. Але слів замало вважає керівництво університету. Тому рішенням ради було виділено спеціальний фонд та сформовано програми для прийняття українських студентів, науковців, які зможуть, вимушено перебуваючи у Вітербо, продовжити академічну й наукову кар’єру.

Університет Тушія надає 20 стипендій для студентів українських університетів тривалістю 6 місяців за програмами, які викладаються англійською або італійською мовами. Для чотирьох українських дослідників виділено фінансування на 6 місяців перебування. Також будуть доступні гранти для 22 студентів і 20 викладачів за програмами міжнародної кредитної мобільності Erasmus+, що фінансується у межах Європейського Союзу тривалістю три і два місяці відповідно кожна. «Ця підтримка надаватиметься тим вишам, з якими Університет Тушія має діючі угоди про співпрацю: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Національний університет «Львівська політехніка», – розповів у коментарі проректор Університету Тушія Джузеппе Калабро. Як пояснив професор Алессандро Бокколіні, який відповідає в Університеті Тушія, зокрема, за співпрацю з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, можуть бути підписані нові угоди з іншими українськими вишами за запитом від них. Усі стипендії і гранти були визначені з урахуванням вартості життя у Вітербо. Зараз Університет докладає зусиль, щоб зібрати більше коштів для таких підтримуючих стипендій, – йдеться у повідомленні на офіційній сторінці Університету Тушія.

Науковці й викладчі Тушії та регіону Лаціо беруть активну участь у заходах солідарності з українським народом у його боротьбі з російськими окупантами, що відбуваються в різних університетах Італії. «Ми намагаємося відповісти на зброю, яка знищує, інструментами, які розбудовують. Ми намагаємося реагувати на агресію гостинністю, на брехню – культурою», – наголосив виступаючи на мітингу на підтримку України в Римському університеті Сапієнца, ректор Університету Тушія Стефано Убертіні.

Італійські медіа  дуже широко подають інформацію про звірства російської армії над українськими жителями загарбаних міст і сіл. Хоча у коментарях можна знайти різні тлумачення причин і наслідків війни, поширення російської пропаганди. Оперативно відреагували на появу військової тематики в медіа 18 професорів з 13 університетів Італії, провівши публічну колективну  лекцію  «Медіалогічний словник війни в Україні», одним з головних організаторів, якої став професор Джованні Фіорентіно, декан факультету гуманітарних наук, комунікації та туризму Університету Тушія. Під час лекції вдалося розглянути через аналіз ключових слів медійних повідомлень комунікативні характеристики подання інформації про війну. Надалі це сприятиме складанню словникового проєкту, що поглибить розуміння ЗМІ, які висвітлюють соціальні наслідки нинішньої війни на території європейської держави та поширенню цих знань серед італійських дослідників і студентів.

Директор Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка професор Володимир Різун (на знімку третій праворуч), асистент Юрій Гаврилець та професор Університету Тушія Алессандро Бокколіні започаткували свого часу двосторонню співпрацю за підтримки Європейського Союзу в рамках програми Еразмус+, у якій вже кілька років беруть участь студенти викладачі Інституту журналістики. Університет Тушія, заснований у 1979 році, основний університетський кампус розташований у давньому місті Вітербо, що на півночі італійського регіону Лаціо. Зараз цей виш є сильним освітнім і науковим центром, який дуже вдало реагує на сучасні виклики в галузі. Тепер тут навчаються майже 9 тисяч студентів. Важливим елементом в Університеті Тушія є інтернаціоналізація освіти, успішно організована система дистанційних занять, велику увагу приділяють розвитку інклюзивного навчання. Чудовим прикладом цього є всеохопний проєкт «Vrailexia», який започаткував Університет Тушія в рамках програми Еразмус і його мета – допомога студентам із дислексією.

Богдана НОСОВА, кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Вітербо, Італія.

Фото надані автором.