Глава Української держави зазначив, що спільний візит керівників урядів європейських держав є важливим сигналом солідарності й підтримки українського народу та єдності України з державами ЄС у боротьбі проти російської агресії. 

Під час зустрічі в Києві співрозмовники детально обговорили можливості посилення збройної відповіді України агресору, відбудову нашої держави після перемоги у війні та майбутнє членство у Європейському Союзі.  

«У нас попереду – вирішальні складні дні, вирішальна битва за нашу державу, за нашу землю, за український Донбас. Ми робимо все, щоб наші захисники й захисниці могли дуже ефективно боронити нашу землю та захищати власне життя. Потреби України доведені сьогодні до наших гостей. Очікуємо на швидку допомогу з їхнього боку», – наголосив Володимир Зеленський на зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з прем’єр-міністрами Іспанії та Данії.

Глава держави подякував обом країнам за допомогу у зміцненні спроможностей сил оборони України. 

Також під час переговорів сторони домовилися продовжувати активно працювати над посиленням санкційного тиску на Росію. 

«Цей тиск має посилюватися доти, доки агресія з боку Російської Федерації не припиниться. І дуже хочеться, щоб усі ці санкції були глибокими й реально дієвими, і щоб РФ справді це відчувала. Якщо відключати від SWIFT, то всі банки. Не просто порушувати питання щодо обмеження енергопостачання з Росії у Європу, а конкретно запровадити ембарго на нафту й газ», – переконаний Володимир Зеленський.

Крім того, Президент України обговорив з Педро Санчесом і Метте Фредеріксен посилення фінансової підтримки й конкретні проекти повоєнної відбудови нашої держави, патронат над якими могли б взяти на себе Данія та Іспанія.

«Щоб кожна людина з тієї чи іншої держави відчувала, що вона зробила великий, історичний внесок у відбудову України», – сказав Глава держави. 

Окрему увагу сторони приділили руху України щодо членства у Євросоюзі.  

«Україна, ми вважаємо, заслуговує на швидший вступ до ЄС. Ми справді  розраховуємо на вашу підтримку, на підтримку ваших команд, ваших народів і суспільств. Ми вважаємо себе рівними, не кращими за вас, але точно рівними. І дуже хочеться бути в одному союзі з партнерами та друзями, які сьогодні тут і які нам допомагають», – наголосив Президент. 

Зі свого боку Метте Фредеріксен зауважила, що Данія із самого початку надавала істотну політичну, фінансову та санкційну допомогу Україні, а також постачала необхідне обладнання та зброю. Вона повідомила про новий внесок в українську оборону та безпеку на суму 600 тис. данських крон. 

Прем’єр-міністр відзначила важливість проведення розмінування деокупованих територій і відновлення роботи комунальних служб, щоб люди могли якнайшвидше повернутися до нормального життя.

Метте Фредеріксен розповіла, що в межах нинішнього візиту відвідала Бородянку на Київщині й на власні очі побачила, що там відбувалося під час російської окупації. Вона висловила підтримку українському народові.

Прем’єр-міністр Данії наголосила на підтримці Міжнародного кримінального суду стосовно документації всіх злочинів, скоєних Росією проти України, а також підтримці постраждалих родин, які заслуговують на справедливість та правосуддя. «Маємо зробити так, щоб усі відповідальні за злочини отримали покарання», – додала вона. 

Крім того, голова уряду Данії повідомила, що її країна офіційно підтвердила свою згоду на пропозицію, озвучену Володимиром Зеленським під час виступу в данському парламенті, щодо участі у відбудові Миколаєва.

«Путін спробував нас розділити – посіяти розбрат між Європою та Україною. Він у цьому зазнав поразки. Якщо щось і відбулось останнього місяця, то це, безперечно, вияв надзвичайної солідарності з Україною, яка стала насправді частиною Європи. ЄС та глобальні партнери наклали безпрецедентні санкції на РФ, і разом зробимо ще більше», – наголосила Метте Фредеріксен. 

Педро Санчес також запевнив, що Іспанія та її народ підтримують Україну у відстоюванні свободи та європейських демократичних цінностей, рішуче засуджують дії Росії та виступають проти цієї несправедливої війни.

Він наголосив, що Іспанія всіляко підтримуватиме Україну на шляху до набуття членства в ЄС. 

«Ми підтримуємо, пане Президенте, ваші наміри приєднатися до європейської родини. Ви маєте право обирати свою долю й маєте цілком законні підстави зробити це, приєднавшись до спільного європейського дому», – сказав Педро Санчес, звертаючись до Володимира Зеленського.

Він засудив звірства, які вчинили окупанти в Україні і які не можуть залишитися без кари. Педро Санчес зазначив: Іспанія надасть допомогу у розслідуванні злочинів, надіславши групу експертів різного профілю, зокрема й судмедекспертів. 

«Ми хочемо, щоб Путін відповів за свої злочини, за злочини своєї країни. Ми допомагатимемо Україні, українському народові, допоки не досягнемо своєї мети – свободи та миру для України», – запевнив голова уряду Іспанії.

Педро Санчес нагадав, що останніми тижнями була надана допомога медичній системі України, військове спорядження та зброя. Іспанія зробила внесок у Європейський фонд миру в розмірі 120 млн євро та підтримала гуманітарний пакет внеском в обсязі 31 млн євро. Кошти будуть спрямовані насамперед на потреби жінок і дітей. 

Він запевнив, що допомога надаватиметься й надалі. Прем’єр-міністр Іспанії повідомив, що в Україну вже надходить новий вантаж – 200 тонн боєприпасів та інших матеріалів.

Педро Санчес також поінформував, що Іспанія має на меті відновити роботу свого посольства в Україні.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України