Зокрема, тут усім охочим продають освячені паски, аби всі виручені кошти спрямувати на потреби Збройних Сил України. Згадану акцію організували фундатори найавторитетнішої волонтерської спільноти обласного центру «Полтавський батальйон небайдужих», яка діє при Свято-Успенському кафедральному соборі Православної церкви України.

Вона є традиційною. Адже той волонтерський батальйон розпочав свою діяльність іще 2014 року, одразу після вторгнення російських окупантів на Донбас. Він має і свій «кулінарний» підрозділ, невтомні представниці якого готували страви та випічку для багатьох благодійних ярмарків. Звісно, раніше дбали й про забезпечення наших бійців, із якими підтримують дружні стосунки вже не один рік, пасками перед кожним Великоднем.

Та цього року він вийшов особливим. І для наших військових, які захищають рідну землю від масованої навали рашистів, і для волонтерів та, власне, для всіх українців. Тож у рази побільшало добровільних помічників і в «Полтавського батальйону небайдужих». Їх виявилося стільки, що виплеканих руками земляків хлібних атрибутів-символів найвеличнішого християнського свята вистачає не лише на традиційні гостинці для воїнів.

За таких обставин волонтери вирішили частину пасок, як і раніше, відправляти бійцям на передову, а ще більше - продавати містянам і гостям обласного центру, отримуючи з того кошти на допомогу нашому війську. Як повідомила власкору «Голосу України» одна з координаторок волонтерського руху, депутат обласної ради Яніна Барибіна (на знімку), першими на пропозицію поповнити «арсенал» батальйону великодніми хлібами відгукнулися понад півсотні господинь, із якими підтримували зв’язки й раніше.

Водночас до цієї справи долучилися пекарні, навчальні заклади, приватні підприємці, небайдужі земляки. Паски приносять десятками, а буває й сотнями. Акція вже вийшла за межі обласного центру. «Ось за дві доби під керівництвом очільниці «кулінарного» підрозділу нашого батальйону Інни Якобенко поблизу Диканьки спекли 600 пасок, - зазначила Яніна Барибіна. - Господиня тамтешньої садиби зеленого туризму пані Олена навіть запропонувала зробити таке дійство в неї традиційним».

Особливо зворушують усіх випадки, коли разом із батьками паски приносять діти - зі своїми малюнками, листівками-побажаннями захисникам України. Хтось хоче, щоб принесену або викуплену ним паску передали конкретному бійцеві. Такі побажання волонтери зазвичай також виконують. При цьому всі паски біля згаданого храму, в розташованому поруч із ним Будиночку Святого Миколая, обов’язково освячують. Їх також акуратно запаковують, вкладаючи у пакуночок друковану емблему волонтерської спільноти.

Зрештою, великодні хліби, які залишаються для продажу, реалізовують усім охочим просто з тієї господи Святого Миколая, а також біля Центрального універмагу та ще двох торговельно-розважальних закладів обласного центру. При цьому пакувальниками, вантажниками та реалізаторами є також волонтери, серед яких - не лише полтавці. З неабияким ентузіазмом долучаються до цієї благородної справи й вимушені переселенці з тих регіонів нашої держави, які найбільше постраждали від війни.

Ті «доброчинні» паски на імпровізованих прилавках не залежуються - їх напередодні свята розкуповують швидко й охоче. Тож і встановлені там прозорі скриньки для оплати за великодні хліби та, власне, на підтримку нашого війська поповнюються постійно. Тим паче, що дехто просто опускає туди свої кревні з побажанням, щоб оплачені в такий спосіб паски також передали воїнам.

На які саме потреби ЗСУ використають виручені кошти, організатори повідомлять наприкінці акції. А про масштаби їхньої діяльності свідчить хоча б той факт, що днями об’єднана довкола «Полтавського батальйону небайдужих» і кількох інших подібних формувань волонтерська спільнота обласного центру передала захисникам України 100 тепловізорів, 12 автомобілів, 15 квадрокоптерів і сотні одиниць необхідного нашим бійцям спорядження.

Полтава.

Фото автора.