"БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО: запроваджуємо для України нульовий тариф і нульові квоти у торгівлі з ЄС. Ці заходи підсилять торгівлю і підтримають економіку. Це вкрай важливо для перемоги у війні й повоєнного відновлення. ЄС непохитно підтримує Україну в ці тяжкі часи", - написав Домбровскіс у Твіттері.

Нагадаємо, квоти і тарифи та  чимало товарів та послуг і так були скасовані після укладення Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, що передбачає створення зони вільної торгівлі (ЗВТ). Однак, на низку чуттєвих для Брюсселя і водночас важливих для України товарів обмеженя залишалися.

Відтепер, за словами Домбровскіса, скасовано всі митні збори на продукти, які ще не повністю лібералізовані в угоді про ЗВТ, наприклад, промислову або сільськогосподарську продукцію, яка нині обмежена квотою або вхідною ціною.

"Крім того, ми зупиняємо антидемпінгове мито на залізну та сталеливарну продукцію, що надходить з України. Водночас ми тимчасово припинили захисні заходи щодо української сталі. Цей новий захід є частиною цілеспрямованої відповіді ЄС на безпрецедентний і неспровокований воєнний напад росії проти України", - повідомив Валдіс Домбровскіс.